Itt vannak a világ legbrutálisabb nőellenes törvényei

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 26. csütörtök

Húsz évvel ezelőtt 189 ország írt alá egy olyan egyezményt, amelyben azt vállalták, hogy törlik a törvénykönyveikből a nőket hátrányos helyzetbe hozó rendelkezéseket, az olyanokat például, amelyek büntetlenül hagyják a házasságtörő asszonyok meggyilkolását, legitimálják a házasságon belüli nemi erőszakot vagy a férfiak engedélyéhez kötik azt, hogy egy nő elhagyhassa a házat. A nőket brutálisan diszkrimináló törvények azonban csak részlegesen tűntek el a világból, és még az Európai Unióban is van olyan ország, ahol büntetlenül lehet nőket elrabolni.

Úgy tűnhet, hogy az Európai Unióban már túl vagyunk azon, hogy a nők egyenjogúságáért kelljen küzdeni, és már csak a túlérzékeny, genderszakos egyetemisták művelnek ilyesmit. Talán azért van ez így, mert senki nem gondolná, hogy még az Európai Unióban is van olyan ország, ahol büntetlenül lehet nőket rabolni, Oroszország törvénykezése pedig több mint 400 foglalkozástól tiltja el a nőket.
Ezeket a kirívóan brutális nőellenes törvényeket az Equality Now nevű szervezet gyűjtötte össze, és 44 ország kormánya ellen kampányt is indított, hogy töröljék el a súlyosan diszkrimináló törvényeket, írja a Daily Beast. A nőjogi szervezet 1999 óta minden évben kiad egy jelentést a nőket elnyomó törvényekről, és jelentős sikereket is elért már a nyomásgyakorlással: az elmúlt 26 évben a szervezet által kifogásolt törvények felét eltörölték, Lesothótól Bangladesig.

Férjezett nőket megerőszakolni szabad
Indiában 2012-ben egy csapat férfi egy buszon brutálisan megerőszakolt egy fiatal diáklányt, aki két héttel később belehalt a sérüléseibe. Azóta India a felszínen mindent megtesz azért, hogy kezelje az országban egyébként elég súlyos nemierőszak-problémát, de egy évvel az Újdelhiben történt csoportos erőszak után a házasságon belüli erőszakot legalizáló törvényt fogadtak el. A törvény kimondja, hogy "a férj és felesége közötti szexuális aktusok illetve a közösülés nem minősül erőszaknak, amennyiben a feleség 15 évesnél idősebb".
Hasonló törvény van érvényben Szingapúrban, ahol ráadásul már 13 éves kor fölött azt tehet a feleségével egy férfi, amit csak akar, a Bahamákon pedig ugyanez a szabály a 14 év fölött feleségek esetében érvényes.

Nőket rabolni szabad
Máltán és Libanonban bizonyos bűntények szó szerint meg nem történtté válnak, ha az elkövető férfi feleségül veszi a sértett nőt. Máltán például, ha valaki elrabol egy nőt, de utána feleségül veszi, akkor nem lehet jogilag felelősségre vonni, ha pedig a házasságra már a tárgyalás és az ítélethirdetés után kerül sor, akkor a kiszabott büntetést visszavonják.
Egy hasonló törvény Libanonban nemcsak a nőrablásra, hanem a nemi erőszakra is vonatkozik, ha viszont a bűntény után öt évvel elválnak a házasok, a férfi ismét büntethető lesz. Costa Ricán, Etiópiában, Guatemalában, Peruban és Uruguayban az elmúlt évtizedben törölték el a hasonló rendelkezéseket.

A feleséget meg szabad verni
Egy Nigériai törvény szerint ha egy férj nevelési szándékkal veri meg a feleségét, az teljesen rendben van, ahogy az is, ha egy iskolaigazgató vagy egy szülő veri meg hasonló okkal a gyerekét, esetleg egy gazda a szolgáját.

Nőknek autót vezetni tilos
A leghírhedtebb nőellenes törvény minden bizonnyal az a szaúd-arábiai szabályozás, amely megtiltja a nőknek, hogy autót vezessenek. Az 1990-es fatvát azzal indokolták, hogy az autóvezetés egyértelmű erkölcsi kockázatokat rejt a nők számára, hiszen nők és férfiak egy térben lehetnének, és az is előfordulhatna, hogy a nők leveszik a fátylukat. Bár a vezetési tilalom nem szerepel a hivatalos törvénykönyvekben, a nőknek már jogosítványt adni is illegális, így nem sok esélyük van szaúdi nőknek, ha vezetni akarnak.
Tavaly decemberben két nőt letartóztattak, majd a terrorizmussal foglalkozó bíróság elé állítottak, amiért megpróbáltak átvezetni a szomszédos Egyesült Arab Emirátusokból Szaúd-Arábiába. Nem sokkal később egy szaúdi történész azzal az érvvel védte meg a tiltást, hogy "az európai és amerikai nőket, akik vezethetnek nem érdekli, hogy megerőszakolják őket az út szélén, mi viszont törődünk ezzel".

Válasszon munkát a nőnek a férfi
Néhány országban a férfiak lényegében teljhatalommal rendelkeznek a feleségük fölött és a nő életét a legapróbb részletekig a saját kényük-kedvük szerint irányíthatják. A Kongói Demokratikus Köztársaságban például a feleség "köteles a férjével élni és követni őt mindenhova, bárhol is szeretne letelepedni". A férjük beleegyezése nélkül a kongói nők nem jelenhetnek meg a polgári bíróság előtt, nem adhatnak el dolgokat és nem vállalhatnak el semmilyen kötelezettséget. Ha férjük engedélyt ad nekik ilyesmire, de később meggondolja magát, akkor a nőnek mindent vissza kell csinálni, így tulajdonképpen teljesen lehetetlen, hogy a nők saját vállalkozást indítsanak vagy legálisan kereskedjenek.
Guineában egy törvény azt tiltja meg a nőknek, hogy a férjükétől különböző foglalkozást válasszanak, amennyiben a férjük nem ad erre külön engedélyt.
A legszigorúbban Jemenben szabályozzák a törvények a férj és feleség kapcsolatát, a nőknek ugyanis még a házat sem szabd elhagyniuk a férjük engedélye nélkül, és törvény írja elő azt is, hogy a nők engedelmeskedjenek a férjüknek és végezzék el a ház körüli munkákat, a házaséletet szabályozó passzus pedig megengedi a házasságon belüli nemi erőszakot.
Ha a házimunkán kívül is dolgozni szeretnének a jemeni nők, csak olyan munkát végezhetnek, amelyet a férjük engedélyez számukra és az iszlám törvényekkel sem ellentétes. Ilyen lehet például a gondoskodás a nő beteg szüleiről, de csak akkor, ha más nincs, aki elvégezze ezt a feladatot.

Örököljenek a férfiak kétszer annyit, mint a nők
Nem járnak jól a tunéziai és az Egyesült Arab Emirátusokban élő nők, ha vannak fiú testvéreik és meghal egy rokonuk, ugyanis a törvények szerint legfeljebb a vagyon felét örökölhetik meg, bárhogy is rendelkezett az elhunyt. Tunéziában a törvény azzal is kiegészül, hogy ha egy nő egy ingatlan vagy föld egyetlen örököse, akkor is csak a felét kaphatja meg.

A házasságtörő nőket nyugodtan öljék meg
Egy egyiptomi törvény szerint, ha valaki rajtakapja a feleségét egy másik férfival, és hirtelen dühében a helyszínen megöli, akkor csak elzárással kell büntetni, miközben az egyiptomi jog szerint a gyilkosságokért 20 év kényszermunka jár.
Szíriában még ennél is kevésbé szigorúak a szerelemféltésből vagy a női családtagok erkölcsei felett aggódva gyilkoló férfiakkal, ha ugyanis valaki a feleségét, lányát, lánytestvérét vagy az anyját "törvénytelen szexuális aktuson" kapja rajta, és megöli őt is és partnerét is, akkor 2009-ig nem egyáltalán nem lehetett megbüntetni, azóta pedig maximum hét év börtönt kaphat.

Nők csak a férfi beleegyezésével válhassanak
Izraelben a házasságokat és a válásokat a rabbinikus törvény szabályozza, és eszerint a nőknek sokkal nehezebb elhagyni a férjüket, mint fordítva. A diszkrimináló passzus 1995-ben a rabbinikus legfelsőbb bíróság elé került, amikor egy nő hat év külön élés után el akart válni a férjétől, de az nem volt hajlandó erre engedélyt adni neki. A bírák ősi zsidó törvényekre hivatkozva a férfinak adtak igazat, és nem kötelezték arra, hogy engedélyezze a válást. A döntés nem teljesen meglepő, mivel nők nem lehetnek bírók a rabbinikus bíróságokon, sőt, 2013-ig még abba a bizottságba sem kerülhettek be, amely kinevezi a rabbinikus bírókat.
Az ősrégi zsidó törvények szigorú és merev előírásai miatt olyan abszurd helyzet is kialakulhat, hogy egy nő a férje halála után évtizedekkel sem házasodhat meg újra, mert az elhunyt férj hozzátartozói nem adnak erre engedélyt neki.

A nők tanúvallomása nem számít
Szerencséje van Iránban azoknak a bűnözőknek, akiket csak nők láttak a bűncselekmény elkövetése közben, ott ugyanis a nők csak kivételesen súlyos ügyek esetén tanúskodhatnak, egyébként az előírások szerint két férfi tanúvallomása a mérvadó. Ha olyan bűntényről van szó, amit komoly büntetéssel sújt az iszlám törvénykezés, akkor két férfi mellett négy nő is tanúskodhat. Iránban egyébként akár börtönnel is büntethetik a nőket, ha nem megfelelően felöltözve mennek ki az utcára.
(index.hu)

You have no rights to post comments