Viták középpontjában az assisi bazilika freskóinak helyreállítása

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 25. szerda

Leállíttatta az Umbria régióbeli assisi bazilika freskóinak restaurálását az olasz kulturális minisztérium, mivel a tárca szerint a beavatkozás erőteljesen módosította az eredeti 14. századi alkotások színét és részleteit is – tájékoztat az MTI.


Túlzottan magabiztosnak nevezte az Assisi jelképének számító Szent Ferenc-bazilika alsó templomában zajló restaurálást Francesco Scoppola, a minisztérium műemlékvédelmi igazgatója. Véleménye szerint az eddigi helyreállítási munkák teljesen megváltoztatták a bazilika falait fedő freskósorozat eredeti színárnyalatait, és a restaurálás következtében több helyen teljesen láthatatlanná váltak az ábrázolások részletei. A freskókat a középkori itáliai festészet legnagyobb művészei – Giotto (1267–1337), Simone Martini (1284–1344) és Pietro Lorenzetti (1280–1348) – alkották.

Scoppola úgy fogalmazott: Assisi bazilikája háborúkat és földrengéseket is túlélt, egy restaurálás sem okozhat nagyobb károkat.

A bazilikában szolgáló ferences szerzetesek az umbriai műemlékvédelmi felügyelet véleményét is kikérték, amely szerint azonban a restaurálás semmilyen kárt nem okozott a középkori freskókban. A restaurátorok egyszerűen eltávolították a freskókat fedő szennyeződésréteget, és emiatt a freskók színei szokatlanul világossá váltak.

Az assisi bazilika egész világon ismert freskóit utoljára 1968-ban restaurálták. Az 1997-es umbriai földrengésben a bazilika felső templomának mennyezete leomlott, és 80 ezer apró darabra tört. Ezeknek csak egy részét sikerült felhasználni az újjáépítéshez, amely 2006-ra ért véget.

Fotó: Repubblica.it

Magyar Kurír

You have no rights to post comments