Ferenc pápa megtérésre szólította fel a szervezett bűnözés képviselőit

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 22. vasárnap

"...Ferenc pápa kalábriai látogatásakor egyik beszédében kiközösítette a maffiózókat. Mostani beszédében pedig nyilvános megtérésre kérte őket, emlékeztetve, hogy nem mondhatjuk magunkat kereszténynek, ha megsértjük más személyek méltóságát. Akik a keresztény közösséghez tartoznak, nem tervelhetnek ki, és hajthatnak végre erőszak cselekményeket mások és a környezet ellen..."

Ferenc pápa június 21-én látogatott a dél-olaszországi Cassano all’Jonio kalábriai településre. A dél-olasz egyházmegye most adta vissza a látogatást Nunzio Galantino püspök vezetésével - tudósít a Vatikáni Rádió.

A kalábriai zarándokok Nunzio Galantino püspök vezetésével érkeztek Rómába, akit egy éve Ferenc pápa az olasz püspöki konferencia főtitkává nevezett ki. Emiatt az egyházmegyéjében nagy szeretetnek és tiszteletnek örvendő főpásztor megosztott időben látja el két megbízatását. Ferenc pápa szívből jövő köszönetét fejezte ki a cassanói híveknek, hogy a püspöki konferencia rendelkezésére bocsátották püspöküket. Majd humorosan megjegyezte: „Szegény ember, jön-megy állandóan Róma és Kalábria között… Azt hiszem, eljött a pillanat, hogy új főpásztort adjak nektek…” Mire a hívek kórusban kiáltották erőteljesen: „Nem!” A pápa tovább humorizált: „talán nagy szobrot állítanátok neki, hogy emlékezzetek rá…”

Ferenc pápa kalábriai látogatásakor egyik beszédében kiközösítette a maffiózókat. Mostani beszédében pedig nyilvános megtérésre kérte őket, emlékeztetve, hogy nem mondhatjuk magunkat kereszténynek, ha megsértjük más személyek méltóságát. Akik a keresztény közösséghez tartoznak, nem tervelhetnek ki, és hajthatnak végre erőszak cselekményeket mások és a környezet ellen.

Ezután a Szentatya üdvözölte a lungrói eparchát. A kalábriai egyház ugyanis különböző hagyományokat és rítusokat is magába foglal, amelyek gazdagítják Krisztus egyházát. Köszönetet mondott az Emmanuel Közösség képviselőinek is, akik befogadó központokat, családotthonokat működtetnek a területen, a drogfüggő fiatalokkal foglalkoznak intézményeikben.

A maffiózók nyilvánosan térjenek meg

A pápa felidézte beszédében múlt nyári kalábriai látogatását. Kérte a híveket: imádkozzanak az Úrhoz, hogy küldjön papi hivatásokat. Majd utalt a júniusi dél-olasz útjának egy gondolatára: aki szereti, meghallgatja Jézust és befogadja szavát, nem adhatja át magát a gonosz műveinek. Vagy Jézust vagy a gonoszt választja! Nem mondhatjuk magunkat kereszténynek, ha megsértjük más személyek méltóságát. Akik a keresztény közösséghez tartoznak, nem tervelhetnek ki és hajthatnak végre erőszak-cselekményeket mások és a környezet ellen. A vallásosság külső jelei, amelyek nem járnak együtt igazi és nyilvános megtéréssel, nem elegendők ahhoz, hogy szeretetközösségben legyünk Krisztussal és egyházával – ismételte meg többször is Ferenc pápa. Megújította felhívását azok felé, akik a gonosz útját választották és maffia szervezetekhez csatlakoztak, hogy térjenek meg, nyissák meg szívüket az Úrnak! Az Úr, az egyház várja őket, ha – miként nyilvánosan választották a gonosz szolgálatát – világos és nyilvános lesz akaratuk arra is, hogy a jót szolgálják.

Ma nagy szükség van a reményre

Bátor elkötelezettségre van szükség mindenki részéről, kezdve az intézményektől, hogy a csodás kalábriai örökséget megőrizzék és átadják a következő nemzedékeknek. A fiataloknak ma nagy szüksége van a reményre, akiknek a remény konkrét jeleit kell felkínálni. Arra buzdította a kalábriai közösséget, hogy váljon a szolidaritás főszereplőjévé és ne torpanjon meg olyanokkal szemben, akik az önzés, az erőszak és az igazságtalanság magvait vetik el. Álljanak szemben a halál kultúrájával és legyenek az élet evangéliumának a tanúságtevői!

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments