Védőoltások és az oltásellenes mozgalom hatása

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 17. kedd

Tizenöt évvel ezelőtt az Egyesült Államok büszkén jelentette be, hogy végleg felszámolta a kanyarót. Tavaly év végén azonban a legyőzöttnek hitt betegség újult erővel támadt, és legalább kilencven embert betegített meg. A hatóságok szerint a kanyaró a Los Angeles-i Disneylandből kezdett terjedni, és egy külföldi vihette be az országba. A rendkívül fertőző betegség azonban nem okozott volna ekkora problémát az elmúlt évtizedekben terjedő oltásellenes mozgalmak nélkül.

Az Egyesült Államok nyugati partján egyre több olyan család van, amely nem engedi beoltatni gyermekét, néhány óvodában és iskolában már az osztályok fele nem kapta meg a védőoltásokat. A helyzet odáig fajult, hogy Barack Obama szóvivője kijelentette: bár az elnök szerint a gyerekek beoltatásával kapcsolatos döntés a szülők kezében van, meggyőződése, hogy az embereknek hallgatniuk kellene a szakemberekre.

A magyarok nem ellenkeznek
Magyarországon ugyan jóval kevesebben vannak az oltásellenesek, de az elmúlt években – főleg a Facebook segítségével – nálunk is rohamosan terjednek a kötelező védőoltásokat elutasító szülők felhívásai. Az, hogy az országban még nem tört ki hasonló járvány, annak köszönhető, hogy hazánkban az átoltottság 98 százalék feletti. A sikert bizonyítja az is, hogy míg Romániában például többször tombolt már a kanyaró, a határon még egyszer sem sikerült átjutnia.

Magyarországon jelenleg hét betegség ellen kötelező a védőoltás, az ajánlottakkal és az utazásokhoz szükséges vakcinákkal együtt 26-féle oltás létezik. A kötelezők esetében mindössze a gyerekek 1-2 százalékánál fordul elő, hogy ezek közül valamelyiket nem kapják meg. Nem kell azonban azt gondolni, hogy ennyi oltásellenes él az országban, a kicsik többsége egészségügyi okok miatt nem kapja meg a vakcinát. Közéjük tartoznak a koraszülöttek, a súlyos betegségben szenvedők és azok, akiket nemrég műtöttek.
Előfordul az is, hogy a szülők külföldre költöznek, de magyarországi lakcímükről nem jelentkeznek ki, így a statisztikában ők is szerepelnek – tájékoztatta az Origót az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Oltásellenesség - Budapesten emelkedik a szám
Mi történik azonban akkor, ha valaki lelkiismereti okból nem hajlandó beoltatni a gyermekét? Bár az ő számuk valóban nem nagy, azért nem is elhanyagolható. Az ÁNTSZ adatai szerint Budapesten és Pest megyében 2001-ben 24, 2012-ben 27, 2013-ban pedig 42 esetet regisztráltak. Tavaly ennél is magasabb volt a szám, október elejéig már 44 esetben adtak ki védőoltást elrendelő határozatot a kerületi és járási intézetek.

Oltásellenesség az Őrségben
A többi megyében a hatóságok némileg alacsonyabb számokról tudnak, van egy hely azonban az országban, ahol mostanában különösen sok oltásellenes szülővel találkoznak, ez pedig az Őrség. Itt ugyanis az elmúlt években több olyan család telepedett le, akik oltásellenes nézeteket vallanak, valamint olyan orvosok is érkeztek, akik sok esetben bátorítják őket.
(origo.hu)

You have no rights to post comments