Ferenc pápa: Tegyük élővé a hitünket!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 27. kedd

Ferenc pápa Szent Pál Timóteushoz írt második leveléről elmélkedett a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmiséjén január 26-án, Szent Timóteus és Titusz emléknapján. A hit továbbadásáról, a félelemről és szégyenkezésről. A hitről nem lehet egyezkedni...

 

Az édesanyák és a nagymamák adják át a hitet

Pál emlékezteti Timóteust, honnan származik őszinte hite: a Szentlélektől kapta édesanyján és nagyanyján keresztül, ők közvetítik ugyanis a hitet – emlékeztetett a Szentatya. – Egy dolog a hit átadása, és egy másik a hit dolgainak tanítása. A hit ajándék. A hitet nem lehet tanulni. Tanulni a hit dolgait lehet, hogy jobban megértsük, de a tanulmányokkal sosem jutunk el a hithez. A hit a Szentlélek ajándéka, amely minden felkészülésen túlmutat. A hit az anyák és a nagymamák szép munkáján keresztül elérkező ajándék. A hit a családban a nők szép munkájának eredménye.

Felteszem a kérdést: miért elsősorban a nők közvetítik a hitet? Egyszerűen azért, mert egy nő hozta el nekünk Jézust. Ez a Jézus által választott út. Ő akarta, hogy legyen egy anyja. A hit ajándéka is a nőkön keresztül jut el hozzánk, ahogy Jézus is Márián keresztül – tanította a pápa.

Meg kell őrizni a hitet, nehogy felhíguljon

Vajon tudják-e a nők ma, hogy kötelességük a hit átadása? Pál arra hívja Timóteust, hogy őrizze meg a hitet, a letéteményt, elkerülve az üres pogány, világias fecsegést. Mindannyian megkaptuk a hit ajándékát, és őriznünk kell, hogy ne híguljon fel, hogy továbbra is erős legyen a Szentlélek erejével, aki nekünk ajándékozta azt. A hitet úgy őrizhetjük meg, ha felélénkítjük, felfrissítjük Istennek ezt az ajándékát – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Ha nem gondoskodunk erről mindennap, akkor a hit meggyengül, felhígul, és pusztán kultúrává válik. Ilyenkor mondjuk, hogy „igen, igen, keresztény vagyok…”, de csak kulturális értelemben. Vagy egy ismeret lesz csupán. Mondhatjuk: „Ismerem jól a hit dolgait, a katekizmust.” „De hogyan éled meg a hitedet?” – kérdezhetjük ilyenkor. Az a fontos, hogy mindennap felfrissítsük ezt az ajándékot, hogy élővé tegyük a hitet – javasolta a Szentatya.

A félénkség és a szégyenkezés nem növelik a hitet

Szent Pál szerint két dolog áll szemben az élő hittel: a félénkség és a szégyenkezés lelke – emelte ki Ferenc pápa. – Isten nem a félénkség lelkét adta nekünk, amely a hit ajándékával szemben áll, és amely nem hagyja növekedni, nem hagyja, hogy előre haladjon, hogy nagy legyen.

A szégyenkezés pedig az a bűn, amikor azt mondom: „Igen, van hitem, de elrejtem, hogy ne nagyon látszódjon…” Az ilyen fajta hit, ahogy őseink mondják: rózsavíz. Szégyellem erősen megélni a hitemet. Nem ez a hit: nem félénkség és nem szégyenkezés. Akkor mi? Az erő, a szeretet és a józanság lelke. Ez a hit – mutatott rá a pápa.

A hitről nem lehet egyezkedni

A józanság lelke azt jelenti, tudjuk, nem tehetünk meg mindent, amit szeretnénk, valamint azt, hogy keressük az útját és a módját annak, hogy előrevigyük a hitet. Kérjük hát az Úrtól a kegyelmet, hogy legyen tiszta hitünk, melyről nem egyezkedünk az adódó lehetőségek szerint. Olyan hit ez, amit mindennap igyekszem felfrissíteni, vagy legalább kérem a Szentlelket, hogy frissítse fel, hogy így bőséges termést hozzon – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Szöveg és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments