Japán tenger alatt építene városokat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 17. szombat

Japán egyik komoly problémája a zsúfoltság, nyugati szemmel nézve elviselhetetlenül pici lakásokban él arrafelé a városi átlagember, amit ráadásul szintén meghökkentően drágán bérel. És ennek a tetejébe a közeljövőben szintén komoly gondot jelent majd a partmenti nagyvárosoknak a tengerszint emelkedése. A két problémára egyszerre kínál megoldást egy japán cég, a Shimizu terve, ami tenger alatti városok építéséről szó.

Az egészen futurisztikus, 500 méter átmérőjű gömbökbe költöztetett városok ötezer embernek nyújtanak otthont a tervek szerint, és az óceánban lebegnek, mint egy-egy űrhajó. A városok teljesen önellátóak: az élelmet hitech halászattal és algatermesztéssel szerzik be, a vizet szűréssel és lepárlással az óceánból. Az oxigént a víz bontásából (amivel üzemanyagcellában hasznosítható hidrogénhez is jutnak), illetve használnák a tengerben élő, szén-dioxidot termelő mikroorganizmusokat is energiatermelésre, plusz a tenger hullámzását, és a víz hőmérséklet-változását kihasználó erőműveket is bevetnek áramtermelésre.
A gömb nagyjából 200 métrer mélyen lebegne az óceánban, vagyis a teteje kilógna a vízből. Ezt egy spirál kötné össze a tengerfenékre épített alappal, ezen helyezkednének el az energiatermelő berendezések. Az első tengeri város megépítését 2035-re tervezik, a költségvetése elég húzós: 26 milliárd dollár. Összehasonlításképpen: ez nagyjából a hat és félszerese az új World Trade Center építési költségének.
(index.hu)

You have no rights to post comments