Szülő nőt is meggyilkolt a Boko Haram

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 16. péntek

Mások mellett egy szülő nőt is meggyilkolt a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet a Nigéria északkeleti határvidékén, a Csád-tó partja mentén elkövetett január elejei támadása során - közölte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön.

A szélsőségesek a helyiek beszámolói szerint brutális gyilkosságokat követtek el civilek ellen. Szemtanúk szerint egy szülő nőt és csecsemőjét is megölték meg a Boko Haram tagjai. A csecsemő, egy fiú, már félig világra jött, így ölték meg - mondta egy szemtanú. Az áldozatok többsége gyermek, nő és idős ember volt, akik nem tudtak elfutni, amikor a lázadók rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverezve behatoltak Bagába.
A támadás a Boko Haram eddigi legnagyobb és legpusztítóbb akciója volt: műholdas felvételek tanúsága szerint 3700 házat romboltak le vagy rongáltak meg az iszlamista fegyveresek a tizenhat falvat és Baga városát érintő vérengzés során, egy települést pedig teljesen leradíroztak a térképről.
A polgári személyek válogatás nélküli legyilkolása, tulajdonuk elpusztítása háborús és emberiesség elleni bűncselekmény, amelyek kivizsgálást követelnek - írta az AI jelentésében.
A január elsején elkövetett támadásban hivatalos források szerint 150 ember vesztette életét, és mintegy 20 ezren menekültek el a körzetből. Ugyanakkor szemtanúk ennél több áldozatról számoltak be, a BBC első tudósítása kétezer halottat emlegetett, bár ezt a hatóságok szenzációhajhászásnak nevezték.
A hadsereg ezt követően légicsapást mért a városra és mostanra a település nagy részét visszafoglalta. A város stratégiai jelentőségű lehet a Boko Haramnak, hiszen Baga a Csád-tó partján fekszik. A Boko Haram Észak-Nigéria, valamint Kamerun és Csád szomszédos területeinek egyesítésével akar létrehozni egy iszlám államot.
Nem ez volt a Boko Haram első véres támadása a környéken: 2013 áprilisában a szélsőségesek 187 embert mészároltak le, és több mint kétezer lakóházat égettek fel a környéken. A saría radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában.
(index.hu)

You have no rights to post comments