Fél év alatt többezer embert ölt meg az Iszlám Állam

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 29. hétfő

Közel kétezer embert végeztek ki az Iszlám Állam szélsőséges szunnita csoport tagjai az utóbbi hat hónap alatt Szíriában, az áldozatok többsége civil - közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A saját harcosaikat is kivégzik, ha el akarnak menni...

A londoni székhelyű csoport jelentése szerint a jelzett időszakban összesen 1878 embert végeztek ki a dzsihadisták Szíriában. A kivégzettek közül 120-an az IÁ tagjai voltak, jórészt olyan külföldi harcosok, akik megpróbáltak hazatérni a közel-keleti országból.
Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója arról számolt be, hogy a radikálisok 1175 civillel, köztük nyolc nővel és négy gyerekkel végeztek. A polgári áldozatok közül 930-an a terroristákkal szembeszálló, as-sejtaat törzs tagjai voltak. A legtöbbjükkel nem harcok közben, pusztán megtorlásként végeztek a tartomány jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamisták.
A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg 502 tagját, valamint a rivális felkelőcsoportok 81 fegyveresét is kivégezték. Az áldozatok többsége szíriai állampolgár volt. Legtöbbjüket agyonlőttek, lefejezték vagy halálra kövezték.
Bár ezeket az adatokat hivatalos források nem erősítették meg, a tömeges kivégzések, a lefejezések és a különös brutalitással elkövetett egyéb módszerek az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam védjegyévé váltak. Az OSDH szerint a kivégzettek tényleges száma ennél jóval magasabb lehet, sok embert ugyanis még eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.
Elemzők szerint a dzsihadisták kegyetlensége szándékos, így próbálják megakadályozni, hogy a helyiek a központi hatalomnak segítsenek a terrorellenes harcban. A brutális módszerek a szervezethez csatlakozni vágyó fiatalokra is hatást gyakorolnak.
A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már megközelítette a 200 ezret.
(index.hu)

You have no rights to post comments