Az iPhone-gyár rabszolgái

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 20. szombat

Felbolydult a világ. Magyarországon a szakszervezetek azért tüntetnek, hogy a munkások vasárnap is dolgozzanak - ki érti ezt? Hogy milyen irányba megyünk, nézzük, hogyan dolgoztatja munkásait a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalata:

Szabadnapok nélkül viszik a 16 órás műszakokat, ezért gyakran a gyártósornál alszanak el a dolgozók - derítette ki a BBC. A BBC Panorama című oknyomozó műsorának csütörtök este vetített adásának készítőinek felkérésére kínai újságírók épültek be a bérgyártásban az Apple eszközeit előállító kínai Pegatron üzemeinek munkásai közé.
Az általuk rögzített rejtett kamerás felvételeken túlhajszolt munkások több tucatjait örökítették meg: a készítők szerint annyira megerőltető a munka az üzemben, hogy nem ritka, hogy a dolgozók elalszanak a különböző gyártósorok mellett.
Ez pedig balesetveszélyes, mert az egyik soron például könnyen megütheti az áram a munkásokat, ha nem megfelelően kezelik a berendezéseket. Már a munkások toborzása sem zajlik szabályszerűen - a  Sanghajtól távol eső tartományokból jelentkező munkások személyes okmányaikat az üzembe érkezésig elkobozzák, pedig ezt a cégek nem tehetnék meg a kínai jogszabályok értelmében - derül ki a műsorból.
Egy másik felvételen az látható, ahogy a munka megkezdéséhez szükséges képzést lezáró vizsgán egy mikrofonba beszélő előadó gyakorlatilag sugallja a helyes eredményeket a jelentkezőknek, hogy hamarabb letudhassák a felvételi procedúrát.

Túlzsúfoltak a munkásszállók
Az oknyomozó műsor azt is kiderítette, hogy bár az Apple saját előírásai szerint a cégnek bedolgozó üzemek munkásszállásain egy szobában nem lehet nyolcnál több embert elszállásolni, a valóságban tizenkét munkást is bezsúfolnak a szálláshelyekre.
A műsorból kiderül, hogy bár az üzem előírásai szerint a munkások önként jelentkezhetnek túlórára, a valóságban kirúgással fenyegetnek mindenkit, aki nem írja alá önként a túlmunka vállalását tartalmazó dokumentumokat.
A beépült munkások egyikének a leghosszabb műszakja 16 órán át tartott, de mindennap olyan fáradtan ért vissza a munkásszállásra, hogy még enni sem volt kedve, ám a napi munka folyamatos stresszétől aludni sem tudott éjszakánként. Az is előfordult, hogy hiába kért szabadnapott, az iPhone 6 premierje előtti időszakban 18 napon át folyamatosan dolgoznia kellett.
Egy másik beépített tudósító arról panaszkodott, hogy gyakran a hivatalos munkaidőn kívüli - tehát nem fizetett - időpontokra szerveztek különböző megbeszéléseket. Elvileg ugyan dolgozhatnak fiatalkorú munkások is a Pegatronnál, ám őket nem lehet túlórára kötelezni a jogszabályok értelmében, a gyakorlatban azonban ez is gyakran megtörténik - derítette ki a BBC.

Gyerekek bányásszák az ónt
Még súlyosabb visszaélésekre bukkant a BBC riportere a Bangka nevű indonéziai szigeten lévő ónbányákban. Itt termelik ki a világon a legnagyobb mennyiségű ónt.
Bár az Apple szerint a termékeinek gyártásához szükséges fémeket kizárólag ellenőrzött forrásokból szerzi be, a műsor készítői két hétnyi vizsgálódás nyomán rájöttek, hogy Bangkából gyakorlatilag lehetetlen etikus forrásból vásárolni a többek közt a forrasztásokhoz szükséges fémet.
A műsor készítői szerint a helyi  nagy mennyiségű illegálisan bányászott ón vándorol: ők meginterjúvoltak egy apát is, aki tizenkét éves fiával dolgozik az egyik ilyen kitermelésen. Ez azért veszélyes munka, mert a kitermelés közben leomló homok vagy iszap maga alá temetheti a bányászokat - ami elég gyakran meg is történik a műsor szerint. Ónbányász hajókat is felkerestek a BBC munkatársai, akiknek egy helyi környezetvédelmi szakember megmutatta, hogy ezek tevékenysége visszafordíthatatlan károkat okoz a korallzátonyokban.

Öngyilkos munkások indították el a lavinát
A műsor készítői kiderítették, hogy bár az Apple már évek óta azt kommunikálja, hogy mindent megtesz az üzemeiben dolgozók jobb munkakörülményeiért, ezek a törekvések a valóságban nem valósulnak meg.
Az Apple üzemei négy évvel ezelőtt kerültek a jogvédők célkeresztjébe, akkor ugyanis a Foxconn nevű cégnél tizennégy munkás követett el öngyilkosságot. Azóta az üzemben hatalmas fémhálót feszítettek ki, hogy senki ne tudja levetni magát az épületből.

Az Apple nagyon igyekszik
A Panorama munkatársa az Apple cupertinói központjába is ellátogatott, mivel interjút ígértek neki a vállalat vezetőivel. Ám az Apple végül ehelyett csak nyilatkozatot adott ki. Ebben az áll, hogy a cég folyamatosan igyekszik javítani az üzemeiben dolgozók munkakörülményeit, de tudja, hogy ez a munkája sosem fog véget érni. A Pegatron és az Apple egyaránt azt ígérte a brit közszolgálati tévé munkatársainak, hogy az általa felfedezett problémák kapcsán vizsgálatot indít.
A bangkai helyzettel kapcsolatban a cég elmondta, hogy a helyzet nagyon bonyolult, több tízezer forrásból szerzik be a fémet a kereskedők, akikkel az Apple kapcsolatban van. A vállalat szerint csak akkor tudná megakadályozni a szabályozatlan forrásból származó nyersanyag beszerzését, ha egyáltalán nem használna fel bangkai ónt. Ezt az Apple saját közleménye szerint gyáva lépésnek tekintené, ehelyett inkább folyamatosan próbálja kiszűrni a problémás helyzetet.
A BBC műsorában elhangzottakat átvette a világsajtó, ennek nyomán pénteken Jeff Williams, az Apple egyik felsővezetője körlevelet írt a vállalat brit részlegében dolgozóknak, melynek tartalmát a Telegraph című brit lap is közölte. Williams szerint a BBC műsorában egyoldalúan mutatták be a tényleket, például az indonéz ónbányászattal kapcsolatos dolgokat is. A cégvezető szerint az Apple egy iparági szervezeten keresztül dolgozik azon, hogy az indonéz ónkereskedőket számon lehessen kérni az illegális bányákból származó nyersanyagok eladásáért.
(origo.hu)

You have no rights to post comments