Kozma Imre atya: nélkülözhetetlen fogalmakat ültettünk el az emberekben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 18. csütörtök

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke feltétel nélkül sietett a rendszerváltozás idején bajba került külföldi állampolgárok segítségére. Kozma Imre atya megkapta a Petőfi-díjat a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Az InfoRádiónak úgy fogalmazott: büszke lehet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra, hogy ma már meghatározó tényező Magyarországon.
"Számomra ez az elismerés azért fontos, mert Petőfi-díj, s ez már önmagában nagyon nagy jelentőségű. A rendszerváltozás 25. évfordulóját ünnepeljük, és ez valamiképpen fordulatot jelent a történtek megítélésében, hiszen eddig mintha Magyarországon természetesnek vették volna azt, ami zajlott 1989-ben a mi közreműködésünkkel. Ebben az évben azonban egyre több olyan megkereséssel találkozom, ami új megvilágításba helyezte a történteket: mintha a közép-európai történelembe helyeznék el az eseményeket" - mondta el az InfoRádiónak Kozma Imre atya.
Arra a kérdésre, mit gondolt, amikor annak idején felkérések érkeztek hozzá, hogy segítsen másoknak, köztük a volt NDK-ból menekülteknek, úgy válaszolt: "nem gondoltam semmire, hiszen addig is a segítés határozta meg az életemet és ott láttam a szemem előtt ezeket a szerencsétlen embereket, akik az utcán tengődtek és sátoroztak. Már addig is azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk intenzívebben segíteni őket, amikor pedig felkértek bennünket, magától értetődő volt az igen. Hogy aztán sikerült is talán megoldani és megfelelni a kérésnek - az már külön ajándék" - fogalmazott.
"Büszke lehet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra, hogy ma már meghatározó tényező Magyarországon és az elmúlt 25 évben olyan fogalmakat tudtunk elültetni az emberek gondolataiban, agyában, szívében, amelyek egy társadalom életben nélkülözhetetlenek. Ilyen a jelenlét, a befogadás, a kísérés - ezek nélkül nincs közösségi élet. Azt hiszem, hogy ezek a fogalmak a közösségi életet formálják és alakítják, jó értelemben" - mondta Kozma Imre atya.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments