Kína legyűrte az Egyesült Államokat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 08. hétfő

Már nem az USA, hanem Kína gazdasága a legnagyobb a világon, legalábbis az IMF legfrissebb tanulmánya szerint.

Az amerikaiak számára sokkoló tényre hívja fel a figyelmet a MarketWatch szakírója. A szakember szerint USA a második helyre szorult vissza a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában.
A vezető helyet Kína vette át az Egyesült Államoktól, mivel az IMF legfrissebb tanulmánya szerint az ázsiai ország (vásárlóerő-paritáson számolt) gazdasági kibocsátásának reálértéke 17,6 ezer milliárd dolláros lehet ebben az évben, szemben az amerikai 17,4 ezer milliárd dollárral - mutat rá a szakíró.
Külön érdekesség, hogy a 2000-es évek elején még az amerikai reál-GDP a háromszorosa volt a kínainak, ami arról árulkodik, milyen hatalmas gazdasági fejlődésen ment keresztül az ázsiai nagyhatalom.
Az első hely átvétele mindenkit meglephet, mivel sokkal korábban történik meg, mint amire számítani lehetett. Sokan ezt még néhány évvel későbbre várták.
A vásárlóerő-paritáson (PPP) számolt gazdasági kibocsátás az egyik legelterjedtebb módja egy ország gazdasági teljesítményének mérésre. Ez a módszer ugyanis korrigálja a GDP-adatokat a különböző országok eltérő árszínvonalaival és a valutaárfolyamok ingadozásától.
Így például ha egy fejletlenebb ország világpiaci áron kevesebbet termel egy fejlettnél, de ugyanabból a jövedelemből a fejlettlenebb országban több terméket, szolgáltatást meg lehet vásárolni az alacsonyabb árak miat, akkor a fejlettlenebb országban magasabb az életszínvonal.
Természetesen attól, hogy a kínai reál-GDP minimális mértékben meg fogja haladni az amerikaiét, nagy változások még nem fognak történni a világpolitikában. Azonban, ha hosszú távon is folytatódik Kína nagyobb ütemű bővülése, azzal végérvényesen maga mögött hagyhatja majd az USA-t, amivel a világ vezető szuperhatalma címet is elorozhatja tőle. A történelemben ugyanis a világ vezető hatalmait (mint katonai, mind politikai értelemben) a gazdasági erejük határozta meg, gondoljunk csak az elmúlt évszázadok spanyol vagy francia uralmára.

(Kondás László, investor.hu)

You have no rights to post comments