“Ferenc a farkasok között” - Megbuktatnák a pápát a konzervatív bíborosok?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 06. szombat

>A CNN és a Washington Post szerint erősödik az egyházfővel szembeni ellenállás a Vatikánban. A lázadó bíborosok visszahoznák XVI. Benedeket.

Ferenc pápa nagyon nehéz időszak elé néz” - állítja Marco Ponti Vatikán-szakértő, akivel Christian Amapour készített interjút a CNN számára. Ponti szerint bár a pápa népszerűsége folyamatosan növekszik a nem-hívők között, az “egyházon belül egyre erősebb csoportot képeznek a konzervatív püspökök, papok és bíborosok. Különösen azok a nagyon tradicionalista püspökök és bíborosok jelentenek veszélyt, akik kifejezetten a pápával szemben tevékenykednek”.

House of Cards a Vatikánban

Ponti - akinek nemrég jelent meg a “Ferenc a farkasok között” című dokumentumkötete - úgy látja, hogy a növekvő ellenállás a pápa reformtervei miatt alakult ki. “Az elmúlt másfél évben sok minden történt, ami nem tetszik nekik. Különösen a családdal foglalkozó szinódus programja, az elvált és újraházasodott katolikusok megáldoztatása és a homoszexuális párok egyházi elismerése ellen tiltakoznak” - mondta Ponti. Növelte a feszültséget, hogy a pápa leváltotta hivatalából a konzervatív amerikai bíborost, Raymond Burke-t, aki nyíltan is bírálta a homoszexuálisok felé történő nyitást.

Ponti szerint az igazi erőpróba a 2015 októberében esedékes szinódus lesz, ahol a pápa bajba kerülhet, ha nem tud a reformjai mögé erős többséget állítani. A szakértő úgy látja, hogy mindkét tábor készül az összecsapásra. “Ezt a játékot a politika szabályai szerint játsszák. Olyan most a hangulat a Vatikánban, mintha a House of Cards sorozatot néznénk” - mondta Ponti.

Benedek visszatérhet?

Közben a Washington Post már egy esetleges puccs forgatókönyvét is. A lap vatikáni forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a konzervatív ellentábor “ellenpápának” nyilvánítaná Ferencet, és arra készülnek, hogy “eretnek lépései” miatt megfosztja hivatalától az egyházfőt.

Egy ilyen szakadás esetén a konzervatívok XVI. Bendeket tekintenék legitim pápának. “Két egymással versengő hatalmi centrum alakult ki a római Kúrián belül, Ferenc illetve Benedek körül. A két tábor saját vezetőjét tekinti pápának, míg a rivális csoportét antipápának tartja” - mondta a Washington Postnak Hubert Wolf egyháztörténész.

Az amerikai lap szerint Benedek hívei azt állítják, hogy az emeritus pápa 2013. februári lemondó nyilatkozatát szándékosan hibás latinsággal fogalmazta meg, ezért továbbra is ő számít legitim egyházfőnek. Ezt a feltételezést a 87 éves Benedek maga sem segített eloszlatni, miután magtartotta pápai nevét és reverendáját valamint egy, korábban az egyházjogban nem létező címet használ. Pedig lemondása után hivatalosan vissza kellett volna vennie eredeti nevét és címét, mint Joseph Ratzinger “Róma nyugalmazott püspöke” vagy egyszerűen “Ratzinger bíboros”.

(atv.hu)

Hozzászólások   

#10 Boros Gábor 2014-12-13 17:04
Egyetértek Katával. Azok fognak majd szívinfarktust kapni, akik mindent elhittek a fővonalas médiából és nem hallgattak a prófétákra.
#9 Marika 2014-12-07 16:15
Kedves Kata!
Osztom a véleményedet! Ez a teljes igazság, amit leírtál!
#8 szerk 2014-12-07 08:40
Kedves barnan!
A szívemből szóltál!
Gyula
#7 lausdeo 2014-12-07 08:17
2012 végére a világ katolikus népessége elérte az 1,228 milliárd főt. Igen nagy a tét, így érthető egyesek részéről az aggodalom.
#6 barnan 2014-12-06 21:36
A Szent Imre plébánia honlapján egy kép, rajta egy igerészlet:
"...Vajon örzője vagyok a testvéremnek?" (1Móz 4,9)

A szentírásban ue. már szövegkörnyezet tel: "Kain közben így szólt testvéréhez, Ábelhez: „Menjünk a mezőre!” Amikor pedig a mezőn voltak, Kain rátámadt testvérére, Ábelre, és agyonütötte. Ekkor az Úr megkérdezte Kaint: „Hol van a testvéred, Ábel?” Ő így válaszolt: „Nem tudom; talán őrzője vagyok testvéremnek?" [Ter 4,8-9]

Vajon örzői vagyunk testvéreinknek, tudunk értük akár imádkozni, tesszük is a keresztény szeretet megnyilvánulása ként, akár akkor is, ha nem gondolkozunk mindenben azonosan, akár akkor is, ha neheztelünk irányukba?
#5 barnan 2014-12-06 20:42
"Testvérek, Urunk, Jézus Krisztus nevére kérlek titeket, éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra, legyetek egyek ugyanabban a lelkületben, ugyanabban a felfogásban. Kloé hozzátartozói ugyanis azt a hírt hozták felőletek, testvérek, hogy pártokra szakadtatok. Arra gondolok, hogy akadnak köztetek, akik így nyilatkoznak: „Én Pállal tartok, én meg Apollóval, én Kéfással, én meg Krisztussal.” Talán megoszlott Krisztus? Vajon Pált feszítették értetek keresztre, avagy Pál nevében keresztelkedtet ek meg? Hálát adok Istennek, hogy senkit sem kereszteltem meg közületek, csak Kriszpuszt és Gájuszt, így nem mondhatja egyiketek sem, hogy az én nevemben van megkeresztelve. Igaz, még Sztefanász családját is megkereszteltem , különben nem tudom, hogy még mást is megkereszteltem volna. Krisztus ugyanis nem keresztelni küldött, hanem azért, hogy hirdessem az evangéliumot, de nem bölcselkedő beszéddel, nehogy Krisztus keresztje elveszítse erejét." [1Kor 1,10-17]

Az egyház Krisztus teste, amelyet meg lehet osztani, ahogyan az emberi testet is. Mi probléma történhet, ha emberi meggondolatság, negatív sugallatok, helytelen döntések következményeké nt elveszítjük akár csak végtagjainkat is?

A világ középpontja ki van jelölve. Ezen középpont már foglalt, nem általunk, nem is a pápáink által és nem is az egyes egyházon belüli irányzatok által. Ott egy kereszt áll, a kereszten pedig Jézus. Hát tekintsünk fel a keresztre, induljunk el irányába, éljük meg az evangéliumot életünkben, mint Pál is ... és talán mi is megérthetjük már belsőnkben is apostolunk idézett szavait. Ne a magunk gondolatai, érzései irányítsanak már bennünket, életünket, vegye ki a stafétabotot kezünkből Jézus és adja át azt a Szentléleknek!

"Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt." [Jn 13,34-35]

Kedves Testvérek, ha Jézus mindannyiunk nevezője, akkor számlálóink esetleges kölönbőző értékétől függetlenül is összetartozunk és egységbe vonhatók vagyunk. Az összevonhatóság ot nem a számlálók, hanem a közös nevező biztosítja.

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a következő előadásokat, amelyek sokat adhatnak a Jézus és Pál által is megjelölt úton.

Szentlélek szeminárium, Varga Laci atya előadás sorozata:
http://www.szentimreplebania.hu/index.php/letoltes/viewcategory/34-szentlelek-szeminarium
+1 #4 Kata 2014-12-06 19:12
A prófécia az, hogy a szabadkőművesek már az Egyház belsejében vannak ( ezt a híres ördögűző Gabriel amorth atya mondta pl.), a Hamis próféta fogja vezetni az Egyházat ( ez a Jelenések könyvében van benne), nagy lesz a megtévesztés a keresztények körében.
A menekülő pápa nem Ferenc pápa lesz, hanem Benedek. Nem a konzervatív bíborosoktól kellene félteni az egyházat, akiknek az a "bűnük", hogy ragaszkodnak a Szentíráshoz és Krisztus tanításához. Mert mi mást tesznek???? Mondják az igazságot,védik a hagyományt, a Tanítást. A "hit nem szavazás kérdése". Az Égben sem demokrácia van, hanem hierarchia ( Szentháromság, Szentek, Angyalok pl.).

Nem az Egyháznak kell idomulnia a világhoz.
Olvasni kellene más oldalt is nem csak a Magyar Kurírt.
Pl. www.kereszteny-mandíner.hu , hogy tudjuk, mit is mondanak valójában a "konzervatív bíborosok"!!!!
#3 lausdeo 2014-12-06 13:13
A farkasok jelenléte a Vatikánban nem új dolog. Már XVI. Benedek is említette őket beiktatásakor. A beiktatási szentmisén mondta ezt 2005. április 24-én, az akkor elmondott homíliában: „Imádkozzatok értem, hogy ne meneküljek félelemből a farkasok elől!”
#2 szerk 2014-12-06 11:20
Most egyetértünk. És ha ez a rettenetes forgatókönyv megvalósul, akkor az a régi prófécia is valósággá válhat, hogy a pápának menekülnie kell Rómából...
#1 lausdeo 2014-12-06 09:37
Közben a státán meg röhög a markába (oszd meg és uralkodj). A görög diabolosz kifejezés a diaballó igének főnévi alakja, amelynek jelentése annyi, mint elválasztani, megosztani, eltéríteni, valami ellen fordulni, vádolni, rágalmazni, becsapni (vö. Lk 16,1). Etimológiailag valamennyi jelentés (ellenség, vádló, rágalmazó, félrevezető) megtalálható a diabolosz szóban. Az Ószövetség (a Hetvenes-fordít ás) görög fordítói a diabolosz szót választották a héber satan (démon) fordítására.

You have no rights to post comments