Bocsánatkérés hat lépésben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 20. csütörtök

"Ha szeret, kérjen bocsánatot ő." „Talán egy egyszerű „bocsi"-val megúszom." Ahogy ezeken és az ominózus eseten gondolkodom, rájövök, tényleg hibáztam. ÉN IS. Próbálom elhessegetni a gondolatot, de nem hagy nyugodni. Melyiken legyen a hangsúly? ÉN? IS? Aztán egyszerűen csak bocsánatot kérek, őszintén, kifogás, szemrehányás, hibáztatás nélkül. És megtapasztalom, hogy a bocsánatkérés nem csak nehéz és bonyolult, hanem egyben gyógyító és felszabadító is.

A bocsánatkérés 6+1 lépése:

Beismerem a hibámat, anélkül, hogy mentségeket, kifogásokat keresnék. („Hibáztam.")

Elmondom a másiknak, hogy megbántam, amit tettem. („Nagyon sajnálom. Szörnyen bánt, hogy ezt tettem.")

Igen, a viselkedésemmel fájdalmat okoztam a másiknak. („Tudom, hogy megbántottalak, és te ezért szomorú vagy.")

Szavakkal is kifejezem, hogy értékesnek tartom a kapcsolatunkat és a másikat. („Nagyon jó barátom vagy, és nem szeretnék semmi olyat tenni, amivel megbántalak, vagy ami a köztünk lévő kapcsolatot veszélyezteti, ezért hajlandó vagyok dolgozni azon, hogy helyrehozzam a károkat, amiket a viselkedésemmel okoztam.")

Megpróbálom helyreállítani a kapcsolatot. („Mit tehetek annak érdekében, hogy a bizalmat helyreállítsam a kapcsolatunkban? Hogyan tudom jóvátenni, amit tettem?")

Elmondom a másiknak, hogy azon leszek, hogy soha többé ne bántsam meg őt. („A jövőben oda fogok figyelni erre a dologra, mert nem akarlak újra megbántani.")
+1
Rákérdezek, hogy meg tud-e nekem bocsátani. („Meg tudsz nekem bocsátani?")

(Everett L. Worthington, Jr. Phd. után szabadon - talita.hu)

You have no rights to post comments