Ferenc pápa: Ma is vannak pogány keresztények

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 08. szombat

Vannak keresztények, akik előrehaladnak a hitben, és vannak keresztények, akik Krisztus keresztjének ellenségeiként viselkednek” – aktualizálta a pápa Szent Pál egykori figyelmeztetését november 7-én a vatikáni Szent Márta-házban tartott reggeli szentmise homíliájában.

Ferenc pápa a napi szentleckének, Szent Pál efezusi levelének üzenetéről elmélkedve elmondta: „Mindkét csoport az egyházban volt, együtt mentek szentmisére vasárnaponként, dicsérték az Urat, kereszténynek nevezték magukat.” Ezután a két csoport közötti különbséget mutatta be a Szentatya.

„A második csoport úgy viselkedett, mint Krisztus keresztjének ellensége! Krisztus keresztjének keresztény ellenségei! Ezek e világi keresztények, névleges keresztények. A nevük keresztény, de az életük pogány” – mutatott rá a pápa. „Másképpen szólva – tette hozzá a Szentatya – pogányok a kereszténység két ecsetvonásával, így bár kereszténynek tűnnek, valójában pogányok. Ma is sokan vannak! Nekünk is figyelmesnek kell lennünk, hogy ne csússzunk a pogány keresztények, a színleg keresztények útjára. A középszerűséghez, a középszerű kereszténységhez alkalmazkodás kísértése az ő pusztulásuk, mert a szív kihűl, langyossá válik. És az Úr a langyosoknak kemény szót mond: »Mert langyos vagy, kiköplek.« Nagyon erős ez a szó! Mert Krisztus keresztjének ellenségei. Fölveszik a nevet, de nem követik a keresztény élet elvárásait.”

„Pál apostol beszél a keresztények hovatartozásáról, hazájáról” – folytatta a pápa. „A mi hazánk a mennyben van. A pogány keresztényeké a földön. Ők a világ polgárai, nem pedig a mennyországé. E világ polgárai! A vezetéknevük a világi! Őrizkedjetek tőlük!” – intett a pápa, majd magának is feltette a kérdést: „Van valami közöm ezekhez? Van bennem valami a világias magatartásból? Valami a pogányságból? Szeretek dicsekedni? Örömöt találok a pénzben? Dölyfös, gőgös vagyok? Hol vannak a gyökereim? A mennyben, vagy a földön?” „A mi hazánk a mennyben van, onnan várjuk az Üdvözítőnket, Urunk Jézus Krisztust. És ők? Az ő végső sorsuk a pusztulás lesz! Rosszul végzik ezek a színleg keresztények… De figyeljünk csak a végére: hova visz bennünket ez a haza, ami a szívünkben van? Az e világi a romlásba, Krisztus keresztjének a hazája pedig a vele való találkozásra” – figyelmeztetett az egyházfő.

Ferenc pápa végül „a szívben rejlő jelekre” utalt, melyek „megmutatják, hogy az ember a világiasság felé csúszik: Ha te szereted és elfogadod a pénzt, a hiábavalóságot és a gőgöt, rossz útra lépsz. Ha ellenben törekszel az Istent szeretni és másokat szolgálni, ha szelíd vagy és alázatos, ha mások szolgája vagy, akkor jó úton jársz. Ha a te személyi igazolványod jó, akkor az a mennyé. A másik éppen ezzel ellentétes. Olyan hovatartozás, mely a rossz felé visz téged. Jézus emiatt kérte annyira az Atyját, hogy mentse meg a tanítványait e világ szellemétől, attól a világiasságtól, mely a pusztulásba visz.”

A pápa röviden érintette még a hűtlen intézőről szóló napi evangéliumi történetet. „Hogyan juthatott ez az intéző egészen odáig, hogy becsapja és meglopja az urát? Talán egyik napról a másikra? Nem! Apránként, lassanként. Egyik nap borravaló itt, másik nap kenőpénz ott, míg végül lassan-lassan elérkezik a korrupcióhoz. Ez az e világi útja Krisztus keresztje ellenségeinek, ami aztán a korrupcióhoz vezet. Aminek a vége az, amit ez az ember tett: nyíltan lopott.”

A Szentatya végül visszatért Pál szavaihoz, aki azt kéri, tartsunk ki az Úrban, anélkül hogy meggyengülne a szívünk, és a semmiben, a romlásban végeznénk. „Kérjük ezt a szép kegyelmet, hogy kitartsunk az Úrban. Hiszen miénk a teljes üdvösség, odaát pedig a színeváltozás, a dicsőségbe átváltozás. Legyünk állhatatosak az Úrban, Krisztus keresztje példája nyomán, ami alázat, szegénység, szelídség, mások szolgálata, imádás, könyörgés” – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#5 Keresztelő 2014-11-10 14:49
Nekem nagyon megfelel minden pápánk.
Az engesztelők minden alkalommal imádkoznak a pápa szándékára. Én is ott vagyok.
#4 szerk 2014-11-10 11:31
Kedves Keresztelő!
Ebben a cikkben mi volt az, ami miatt te máris új pápát szeretnél? Szerintem ez egy jó beszéd! bárcsak szívünkre vennénk, amit mond!
Gyula
-1 #3 Keresztelő 2014-11-10 10:29
Ferenc pápa megválasztásába n valamilyen meggondolások érvényesültek. a választás nem demokratikus, hanem valamilyen szabály szerint eredményes volt. Kérdem, nem kellene e egy másik, ettől eltérő utat mutató pápát választani ?
Ferenc pápát el tudnánk nevezni fiatalabb emeritus pápának.
+1 #2 barnan 2014-11-09 06:31
A katolikus egyházban emberek szolgálnak, akik, mint láthattuk az apostolok esetében is, nem azonos kaptafára fogalmazzák meg minden esetben meglátásaikat, ami természetesnek tekinthető, hiszen a keresztény ember nem gyártósoron készült, minden helyzetre felkészített, minden témában azonosan gondolkozó biorobot. Fontos viszont, hogy a meglátások felvetése, érvek ütköztetése végén azonos irányba történjen továbbhaladás, a másik ember tisztelete mellett. A probléma számomra részben ott kezdődik, amikor a másik ellen fogalmazunk, adott esetben annak tekintélyét csorbítva, akár a pápa tekintélyének megkérdőjelezés e mellett, ami Burke bíboros esetére is igaz. Ezen utóbbi irányokat nem tartom helyes útnak.
#1 lausdeo 2014-11-08 23:37
"Leszámolt a fő kritikusával a pápa
Ferenc pápa szombaton leváltotta a vatikáni legfelsőbb bíróság vezetőjét, Raymond Burke bíborost, aki nincs jó véleménnyel a római katolikus egyház liberalizmus felé hajló reformjairól. A testület új elnöke Dominique Mamberti lett.
Burke egy jelképes posztot kapott, a Máltai Lovagrend káplánjaként folytatja. A szombati bejelentésig Burke volt a legmagasabb rangú amerikai egyházi méltóság a Vatikánban. A bírói testület volt elnöke többször kritizálta a pápát és a reformkísérlete it, ezért a konzervatív ellenzék vezetőjeként tekintettek rá.
Az októberi püspöki szinóduson is Burke volt a reformok ellenzőinek zászlóvivője. A bíboros ellenzi az elváltak újraházasodásán ak elismerését és a homoszexuálisok hoz való barátságos hozzáállást." forrás: http://nol.hu/ NO COMMENT

You have no rights to post comments