3200 négyzetkilométeren borítja olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 30. csütörtök

Legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borítja lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben a 2010-ben történt olajkatasztrófa óta - írja az MTI a Spiegel alapján.

A BP brit olajipari óriás Mexikói-öbölben lévő Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűz ütött ki: tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe.
Az elsüllyedt platform helyén 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj egy jelentős hányada a robbanást követően nem emelkedett a felszínre, hanem a fúrólyuk körül leülepedett és réteges sávokban összegyűlt, legalább 3200 négyzetkilométeres területet terítve be - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.
David Valentine, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem tudósa szerint 318 millió liternyi olaj gyűlt össze függőleges rétegekben 1000-1300 méteres mélységben.

A korallban is kárt okoz
A kutatók a fúrólyuk körzetében 534 mintavételi helyszínről összegyűjtöttek több mint háromezer üledékmintát, és kiértékelték az így nyert adatokat. Ezek segítségével megállapították, hogy a mozaikszerűen fellépő szennyeződés a fúrólyuktól nyugati irányban legalább negyven kilométeres távolságig kimutatható.
Ha az olaj lerakódik az üledéken, akkor a tengerfenéken hosszú időre kihal az élet. Az olaj alig bomlik le természetes úton, a kátrányszőnyeg alatt ugyanis nincs oxigén és olyan tápanyag, ami a baktériumok életben maradásához szükséges. Még négy évvel a katasztrófa után is megjósolhatatlanok az ökológiai következmények - véli Jörg Feddern, a Greenpeace természetvédelmi szervezet olajszakértője.
Korábban végzett tanulmányok szerint a baktériumok csak kevés olajat voltak képesek természetes módon felfalni, ráadásul az olajszennyeződés nagyon sok korallban is kárt okozott: az olajrészecskék vagy az azok felbontása érdekében bevetett kemikáliák még 22 kilométeres távolságban is károsították a korallokat.
(index.hu)

You have no rights to post comments