Tízéves kislányra erősített bombát a Boko Haram

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 28. kedd

Mára biztossá vált, hogy harcra is használja az általa elrabolt nőket és lányokat a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet – írja az MTI  a Human Right Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet hétfő délelőtt közzétett jelentésére hivatkozva. A szervezet, amely az iszlám jogrendszer radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzd, 2009 óta legalább tízezer embert ölt meg, kétezret csak ebben az évben.

A főleg Nigériában tevékenykedő radikális csoport 2009 óta több mint ötszáz nőt és fiatal lányt rabolt el. A HWR 2013 és 2014 áprilisa között harminc, a Boko Haram fogságából kiszabadult túsz vallomását rögzítette; ezek közül tizenkét interjút olyan lányokkal készítettek, akiket több mint kétszáz társukkal együtt idén áprilisban raboltak el Nigéria északkeleti részéből.
Később sikerült elmenekülniük, és vallomásaikból az derült ki, hogy voltak, akiket harcra kényszerítettek, másokkal erőszakoskodtak, és voltak, akiknek a fogvatartottakról kellett gondoskodniuk.
Egy 19 éves lányt arra kényszerítettek, hogy lőszerrel lássa el a harcosokat, és azt is megparancsolták neki, hogy vágja el a torkát egy elfogott harcosnak. Erre képtelen volt, helyette a tábor női vezetője végezte ki a foglyot.
A Boko Haram nevében gyakran elkövetett öngyilkos merényletekkel kapcsolatban eddig azt feltételezték, hogy önkéntes alapon vállalják az öngyilkosságot a merénylők, kiderült azonban, hogy erre túszokat is kényszerítenek. Júliusban őrizetbe vettek egy tízéves kislányt, akinek testére robbanószerkezetet erősítettek a szélsőségesek.
A nigériai hadsereg folyamatosan súlyos harcokat folytat a terrorszervezettel, de a hatóságok közben semmiféle segítséget nem nyújtanak a kiszabadult túszoknak, akik súlyos pszichológiai zavarokkal küzdenek.
Vasárnap újabb harminc kiskorú elhurcolásáról érkeztek hírek Nigéria északi részéről. Ez kérdésessé teszi annak az október 17-i megállapodásnak az érvényességét, amelyet  a hadsereg és az ország vezetése kötött a Boko Harammal egy leendő tűzszünetről és az idén áprilisban elrabolt több mint 200 kislány szabadon engedéséről.
(index.hu)

You have no rights to post comments