Túladagolta a homeopátiás altatót, és még csak álmos sem lett

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 27. hétfő

Yvette d’Entremont kaliforniai igazságügyi vegyész fogott 50 homeopátiás altatót, és egyszerre bevette az összeset. Noha egy rendes altatóból ekkora mennyiség akár halálos is lehetett volna, d’Entremont mégsem megölni akarta magát, hanem bizonyítani, hogy a homeopátiás szereknek semmi hasznuk sincs. A kísérlet alapján valóban nincs, a vegyésznő még csak álmos sem lett, nemhogy halott.

Egy kaliforniai igazságügyi vegyész, Yvette d'Entremont, aki egyébként Science Babe néven fut az interneten azért küzd, hogy az amerikai gyógyszertárakban ne lehessen homeopátiás készítményeket kapni, merthogy azok nem gyógyszerek, de még csak nem is gyógyhatású készítmények, hanem leginkább túlárazott cukorkák.
Hiába írja meg valaki tudományos alapossággal, hogy miért szürreálisan nagy ökörség abban hinni, hogy egy hatóanyag annál hatékonyabb, minél jobban felhígítják, meg hogy a víz emlékezik, és hasonlók, még mindig sokan hisznek a homeopátiában.
Ebből lett elege a vegyésznek, aki inkább egy elég látványos kísérlet mellett döntött, hogy bizonyítsa, mennyire fölösleges pénzt adni homeopátiás szerekért, pontosabban mennyire fölösleges azt gondolni, hogy ezzel jót teszünk a szervezetünknek.
D'Entremont a kísérletében bevett egyszerre 50 homeopátiás altatót, és várta a hatást. Érdemes tudni, hogy ha valódi, gyógyszerészeti hatóanyagot tartalmazó altatóból vett be volna ekkora mennyiséget, az könnyen az életébe is kerülhetett volna. Erősen függ az altató márkájától, de ennyi tablettában rendszerint már bőven van elég hatóanyag ahhoz, hogy az ember jó eséllyel megölje vele magát.
A vegyész természetesen videóra vette a mutatványt, ami azzal kezdődött, hogy először kíváncsiságból elrágott egy tablettát, hogy megtudja, tényleg cukorka íze van-e. Azt mondja, tényleg. Aztán hozzátette, hogy az altatók lenyeléséhez fogyasztott light kólában több a koffein, mint a hatóanyag az ötven tablettában összesen.
„[Az a feltételezésük], hogy ha egy anyagot higítanak, akkor hatékonyabb lesz. Ezt az elvet követve, egyre jobban és jobban felhigítanak mindent. A gyógyszertárakban kapható homeopátiás készítményekben annyira fel van higítva bármilyen hatóanyag, hogy gyakorlatilag nem mérhető benne. Engedjék meg, hogy pontosabban fogalmazzak: KI...OTTUL NINCS BENNE GYÓGYSZER!” – írta a vegyész Facebookon a meglehetősen indulatos posztjában.
Miután bevette az 50 altatót, várt. Eközben elmondta, hogy pontosan milyen diplomái vannak, hogy a szakdolgozatát a gyógyszerfüggőségről írta, és hogy tökéletesen tudja, hogyan kell gyógyszereket adagolni. Valamint, hogy senki se próbálja ki otthon, amit ő csinál, különösen ne valódi gyógyszerekkel, mert azokban tényleg van hatóanyag, és úgy valóban akár életveszélyes is lehet egy ilyen mutatvány.
Természetesen semmi baja nem lett, másfél óra elteltével még csak álmosabbnak sem érezte magát, a legnagyobb hatást a kólában található koffein érte el, kicsit felpörgött.
A videóban még hangsúlyozza, hogy nem a természetes készítményekkel van baja, kifejezetten csak a homeopátiás szerek ellen harcol, mert ezekben semmi hatóanyag sincs, az emberek pedig sokszor inkább ilyeneket vesznek be, ahelyett, hogy olyan dolgokat vinnének a szervezetükbe, amik tényleg jó hatással lehetnek rájuk.
Az Egyesült Államokban nagy divat a homeopátia, ahogy Magyarországon is reklámoznak homeopátiás készítményeket, nemhogy csak árulják őket, a briteknél viszont már rájöttek, hogy mivel ezen szerek hatásának semmi tudományos alapja sincs, ezért nem támogatják a gyártásukat.
(index.hu)

You have no rights to post comments