Megerősítették eutanáziaellenes álláspontjukat a német püspökök

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 01. szerda

A Német Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülésén megerősítette az eutanáziával kapcsolatos állásfoglalását, miszerint az öngyilkossághoz nyújtott segítség bármely formája tilos – közli a Vatikáni Rádió.

„Különös ellentmondás számomra, hogy éppen akkor foglalkozunk a legtöbbet az eutanázia témájával, amikor a gyógyászatban minden eddiginél több lehetőség adott számunkra” – fogalmazott Karl Lehmann bíboros, a testület elnöke szeptember 25-én a kölni Domradiónak adott nyilatkozatában.

„A kereszténység természetesen kiáll amellett, hogy az embernek önrendelkezési joga van, ez azonban nem vonatkozhat az ember saját életére, létezésére” – hangsúlyozták a német püspökök.

„A keresztények azon a véleményen vannak, hogy minden ember életét védeni kell, különösen is a halál közelében. Az ember méltósága ugyanis abból származik, hogy Isten igent mond rá. Isten szeretetének és támogatásának tudatában az ember még a szenvedésben is képes igent mondani életére, és kész halálát Isten kezéből elfogadni” – mutatott rá Lehmann bíboros.

Az aktív eutanáziáról és az asszisztált öngyilkosságról folytatott politikai vitában az egyháznak is állást kell foglalnia. Ebben a vitában fontos szem előtt tartani, hogy a témakör alapvető kérdése így hangzik: Lehetséges-e egyáltalán az embert egy abszolút autonómia modellje szerint értelmezni, azaz kiindulhatunk-e a mai világ azon radikális követeléséből, hogy az ember önrendelkezési jogát saját életére is kiterjedő jogként kell értelmezni?

Lehmann bíboros kiemelte: „Az évszázadok során a kereszténységben jelentős kultúrája fejlődött ki a halálnak, ami talán nem illik közvetlenül a modern világba, de alapvető erejét nem tekinthetjük meghaladottnak. Emiatt ma a haldoklók gondozásának terén két dologra fektetünk nagy hangsúlyt: a hospice-ok és a palliatív ellátás támogatására.”

Fotó: Welt.de

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#1 lausdeo 2014-10-02 10:21
Az eutanázia = gyilkosság ! Halálos bűn!
Egyetértek a Német Katolikus Püspöki Konferencia állásfoglalásáv al. Ugyanakkor más területeken Németországban kataszrofális a helyzet, bőven lenne még tennivalója a püspöki konferenciának. A németországi "erotikus állatkertek" megnyitása után azt hittem, hogy ennél már nincs lejjebb (http://archivum.magyarhirlap.hu/allatok-0) de alaposan tévedtem. Ez már a vég kezdete: „Az önként beleegyező felnőtt testvérpárok közötti vérfertőző szexuális kapcsolat alapvető jog, felülírja a család intézményének védelmére vonatkozó elvont jogállást a Német Etnikai Tanács döntése szerint – írta a Telegraph internetes kiadása.” (http://apologetica-hitvedelem.blogspot.hu/2014/09/orulet-legalissa-akarjak-tenni.html). Ezekhez képest szodoma és gomora lakói kezdő, kispályás játékosok voltak.

You have no rights to post comments