Erdő Péter: Nagyon nagy változásoknak vagyunk tanúi a családok életében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 29. hétfő

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) október 2–4. között Rómában tartja közgyűlését. A család és Európa jövője témát vitatják meg. Erdő Péter bíborost, a szervezet elnökét az esemény kapcsán kérdezte a Vatikáni Rádió.

Erdő Péter elmondta, hogy egy összképet akarnak megrajzolni, hiszen fontos, hogy a családnak akár demográfiai, akár társadalmi jelentőségét a mai európai valóságban felmérjék. Nagyon nagy változásoknak vagyunk tanúi – hangsúlyozta a bíboros. Utalt arra, hogy sok országban a polgári házasságok száma is jelentősen csökken, rengeteg a vegyesházasság, és a bevándorlások is egészen új helyzeteket hoznak létre a családok életében.

A CCEE ülésén Ferenc pápa novemberi strasbourgi látogatásával kapcsolatban foglalkoznak az ehhez kapcsolódó politikai kérdésekkel is. Erdő Péter szerint Ferenc pápa az európai döntéshozás sok szereplőjével tud találkozni, hiszen a francia városban székel az Európa Tanács és az Európai Parlament is.

Október 5-én, vasárnap megkezdődik a család témájával foglalkozó püspöki szinódus. Erdő Péter bíboros beszélt arról is, hogy milyen várakozásokkal tekint a tanácskozás elé, amelyen főrelátori megbizatást lát el. A rendkívüli szinódus elsősorban az evangelizáció, pasztoráció szempontjából vizsgálja a család témakörét – hangsúlyozta a bíboros. Az októberi tanácskozás végén születendő anyagot a Szentatya elé tárják majd. Minden bizonnyal a 2015-ös – szintén a családdal foglalkozó – rendes püspöki szinódus munkaokmányának lesz ez az alapja. A pápa várhatóan csak a jövő évi szinódus után ad ki e témakörben ünnepélyesebb dokumentumot vagy apostoli buzdítást – mondta Erdő Péter.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Hozzászólások   

+1 #1 lausdeo 2014-09-30 10:57
"összképet akarnak megrajzolni"?
Ez nagyon kevés (mint mackósajtban a brummogás), hiszen nem szociológusokró l van szó, aki elemezgetik a társadalmi trendeket, hanem felszentelt papokról. Azt a vak is látja, hogy a helyzet nemcsak hogy rossz, hanem egyenesen katasztrófális! Sokan a szentségi házasságban élők közül is úgy törik fel a házasságukat, mint mókusok a mogyorót. Kinek kellene felvilágosítani őket arról, hogy mi a tettük súlya és következménye, ha nem az egyház vezetőinek és a papságnak? Mire várnak? "A pápa várhatóan csak a jövő évi szinódus után ad ki e témakörben ünnepélyesebb dokumentumot vagy apostoli buzdítást" ? E témában semmi ok az ünnepélyességre . Inkább azonnal cselekedve azt kellene a nép felé kommunikálni, hogy hagyjanak fel a paráznasággal és a szentségtörésse l, bánják meg bűneiket. Minden perc számít! Egy év rengeteg idő. Ez alatt hány lélek kerül odaátra, akik bűnben maradva halnak meg? És ott aztán nem szociológiai statisztikai adatokként kezelik majd őket, hanem azonnal meg lesznek kérdezve egyénileg és személyesen, hogy mit tettek az életükkel. Megmaradtak-e a szeretetben vagy esetleg tönkretették a házastársuk és mások életét? Minden gondolat, szó és cselekedet be lesz mutatva és számon lesz kérve! A szomorú dolog az, hogy ezt az egyház vezetői nagyon jól tudják. Nem értem, hogy miért nem mondják el az embereknek (ennél sokkal határozottabban ), hiszen ehhez minden eszköz a rendelkezésükre áll.

You have no rights to post comments