A kínai fiatalok leginkább az „Isten” és a „Jézus” szóra keresnek rá

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 08. hétfő

Meglepő adat látott napvilágot: a kínai fiatalok az interneten legtöbbször az „Isten” és „Jézus” szavakra keresnek rá. Ez csupán az egyik jele annak a folyamatban lévő, mélyreható változásnak, ami az ázsiai kontinensen zajlik – tájékoztat az Agensir.it. A hívők számának növekedése próbára teszi a kínai kormányt, amely egyfajta „kínai keresztény teológiát kívánt megteremteni, mely megfelel a kínai nemzet helyzetének, és integrálódik annak kultúrájába”.

Koreai látogatása után Róma felé tartva, miközben a repülőgép átrepült Kína felett (a kínai légtér használatának engedélyezése először történt meg a pápaság történetében), Ferenc pápa szívélyes üdvözletét küldte Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság elnökének és népének, és megáldotta az országot.
Az ázsiai püspökökhöz intézett beszédében a Szentatya megerősítette: határozottan reméli, hogy azok a nemzetek, amelyek még nem állnak teljes kapcsolatban a Szentszékkel, kételyek nélkül előmozdítják a párbeszédet, ami mindenkinek javára válna, és hozzátette: „Nemcsak politikai, hanem testvéri párbeszédről beszélek. A keresztényeket nem hódítókként kell felfogni, ők nem törlik el a nép identitását.” A pápa szavaira a kínai kormány azonnal reagált: „Kína mindig őszintén törekedett a Vatikánnal való kapcsolatok javítására, és pozitív erőfeszítéseket tett ennek irányába” – állapította meg a kínai külügyminiszter szóvivője.

Mathew Zhen Xuebi atya, a Kínai Katolikus Hazafias Egyház szóvivője – mely szemben áll a Rómával közösségben lévő föld alatti egyházzal – azt nyilatkozta: „Reményeink szerint Kína és a Vatikán egyszer diplomáciai kapcsolatba léphetnek, és a pápa ellátogathat Kínába.”
Az internethasználatról készült egyik idei tanulmány kimutatja, hogy a kínai fiatalok körében a keresőbe írt szavak között egyértelműen az „Isten” áll az első helyen. Jézus nevére többen keresnek rá, mint Hszi Csin-ping elnökére, a pápa érdekesebb számukra, mint Mao. A Bibliára is jóval többen kíváncsiak az internetes keresések során, mint a „vörös kiskönyv”-re.
A Kínában nyomtatott angol nyelvű China Daily napilapban közölt becslés szerint az országban naponta több ezer embert keresztelnek meg, és feltartóztathatatlanul növekszik a protestáns hívők száma. A keresztények száma jelenleg 23 és 40 millió között van, egyes kutatók becslése szerint 2025-re eléri a 160 milliót.
Zhejiang térségében – ahol a legfontosabb várost „mennyei Jeruzsálemnek” is nevezik – a népesség 15 százalékát főként protestáns keresztények alkotják, e tendencia láttán a hatóságok urbanisztikai okokra hivatkozva azt a döntést hozták, hogy összesen 130 hektárt kitevő vallási épületet bontanak le.
A katolikusok száma is folyamatosan nő, jelenleg mintegy 12 millióan vannak. Hivatalos források szerint a Hazafias Egyesülés 4600 működő templomot tart fenn, ehhez adódnak még hozzá a föld alatti egyház titkos istentiszteleti helyei.

Magyar Kurír
(lt)

You have no rights to post comments