Ferenc pápa: az evangélium, az Eucharisztia és az ima segít legyőzni a világias gondolkodás veszélyeit

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 01. hétfő

Ferenc pápa augusztus 31-én, vasárnap délben az Úrangyala elimádkozásakor mondott beszédében arra buzdította a híveket, hogy törekedjenek felismerni életükben Isten akaratát – írja a Vatikáni Rádió.

A vasárnapi evangéliumi szakaszt idézve (Mt 16,21-27), Ferenc pápa utalt Jézus Péternek tett szemrehányására. Az apostol ugyanis nem tudta elfogadni, hogy Mesterét megölhetik. Jézus így korholta Pétert: „emberi módon, s nem Isten tervei szerint gondolkodol”. Anélkül, hogy észrevenné, Péter így a sátánhoz, a csábítóhoz hasonlóan viselkedik. A pápa idézte Pál apostol Rómaiakhoz írt levelének sorait: „Ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem alakuljatok át gondolkodástok megújulásával, hogy fölismerjétek mi az Isten akarata” (Róm 11,2).

Mi, keresztények ugyanis teljes egészében beleilleszkedünk korunk szociális és kulturális valóságába, és ez így helyes; de ez azzal a veszéllyel jár, hogy „mondének” leszünk, a világhoz hasonulunk. Azzal a veszéllyel jár, hogy a „só elveszíti ízét”, ahogyan Jézus mondaná, vagyis a keresztények „felhígulnak”, elveszítik azt az újdonságot, lelki töltetet, amely az Úrtól és a Szentlélektől származik.

Ezzel szemben, ha az evangélium ereje élő marad, átalakíthatja ítéleteinket, értékeinket, érdekeinket, gondolatainkat, életstílusunkat. De hogyan valósítsuk meg ezt a gyakorlatban? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. Úgy, hogy mindennap olvassuk az evangéliumot és elmélkedünk róla. Így Jézus szava mindig jelen marad életünkben.

„Emlékezzetek rá: segíteni fog, ha mindig magatokkal viszitek az evangéliumoskönyvet, zsebben, táskában és napközben elolvastok belőle egy szakaszt. Mindig legyen nálatok az evangélium, Jézus Szava, hogy tudjátok napközben is olvasni” – ismételte nyomatékosan a Szentatya.

Majd így folytatta gondoltait: az Úrral a vasárnapi szentmisén is találkozunk a közösségben, hallgatjuk Igéjét és magunkhoz vesszük az Oltáriszentséget, amely egyesít Vele és testvéreinkkel. Nagyon fontos továbbá, hogy lelkigyakorlatokat végezzünk, több napra visszavonuljunk. Tehát: evangélium, Eucharisztia, ima. Az Úr ezen adományainak köszönhetően nem a világhoz, hanem Krisztushoz hasonulhatunk, és követhetjük Őt az úton. Jézusért elveszíthetjük életünket és ismét megtaláljuk azt.

Olyan értelemben veszítjük el életünket, hogy azt másoknak ajánljuk fel szeretetből, szeretetben. Ez áldozatot, kereszthordozást igényel, de utána ismét megtaláljuk életünket megtisztulva, megszabadítva az önzéstől, a halál zálogától, örökkévalósággal telve.

A pápa külön köszöntötte a zarándokok között a vallásközi békéért megrendezendő mérkőzés résztvevőit. Szeptember 1-jén a római Olimpiai stadionban a „Scholas Occurentes” jótékonysági társulat szervez jótékonysági futballmeccset. „Továbbra is kötelezzétek el magatokat a gyermekek és a fiatalok érdekében, az oktatásban, a sportban és a kultúrában tevékenykedve. Jó mérkőzést kívánok!” – biztatta őket a Szentatya.

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa emlékeztetett a teremtett világ megőrzésének napjára, amelyet Olaszországban szeptember elsején tartanak. Annak a reményének adott hangot, hogy az intézmények, társulatok és állampolgárok megsokszorozzák erőfeszítéseiket, hogy az emberek életét és egészségét a környezet és a természet tiszteletben tartásával is védjék.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments