Lesz enciklika az ökológiáról?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 25. hétfő

A német televízió újságírója arról kérdezte Ferenc pápát a Koreából Rómába vezető repülőúton, hogy tervben van-e egy enciklika az ökológiáról? Mikor jelenik meg és mik a főbb pontjai?- a Vatikáni Rádió tudósítása.

Ferenc pápa az újságíró kérdésére válaszolva kifejtette: sokat beszélt egy ökológiával foglalkozó enciklika lehetőségéről Turkson bíborossal, de másokkal is. Megkérte a bíborost, hogy gyűjtse össze a témára vonatkozó, már elkészített anyagokat. A koreai út előtt néhány nappal Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke átadta a pápának az első vázlatot, egy meglehetősen vastag papírköteget. A probléma nem egyszerű, biztonsággal szólni a teremtett világ védelméről, az ökológiáról, az emberi ökológiáról is csak egy bizonyos határig tudunk. Ezután jönnek a tudományos feltételezések, közülük egyesek viszonylag biztosak, mások kevésbé.
Egy enciklikában, amelyet a tanítóhivatal ad ki, csak a bizonyosságokat lehet állítani. Ha a pápa azt mondja, hogy az univerzum középpontja a Föld és nem a Nap, akkor tudományos tévedést állít. Ezért pontról pontra tanulmányozni kell a vázlatot – mondta a pápa és kifejezte azt is, hogy annak rövidebb terjedelműnek kell lenni. A lényegre kell törekedni és arra, amit biztosan állíthatunk. Lábjegyzetben hozzá lehet tenni, hogy erről és erről a témáról ilyen és ilyen feltételezések vannak, de a feltételezéseket információként kell közölni. Nem jelenhetnek meg az enciklika szövegében, amely „doktrinális és biztosnak kell lennie” – hangsúlyozta Ferenc pápa az ökológiával foglalkozó enciklika terv kapcsán.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments