A cigányokról beszélt Ferenc pápa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 06. péntek

Integráció nélkül a cigányok a rabszolgaság új formáinak áldozataivá válnak - mondta és egy vele megtörtént esetet is elmesélt.

A cigányság társadalmi elszigeteltségének veszélyeire hívta fel a figyelmet Ferenc pápa csütörtökön, amikor a Vatikánban rendezett cigánypasztorációs találkozó részvevőit fogadta.

 Az egyházfő a világ különböző részein élő cigány közösségek képviselőivel és a közöttük szolgáló papokkal találkozott.

Mindannyian azon a két napos nemzetközi találkozón vettek részt, amelyet Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa szervezett a Vatikánban Az egyház és a cigányok: az Evangélium hirdetése a peremvidéken címmel.

 Integráció nélkül a cigányok a rabszolgaság új formáinak áldozataivá válnak - mondta Ferenc pápa. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a cigányok a mai napig gyakran a társadalom peremén élnek, "gyanútól és ellenséges érzelmektől övezve és nagyon kevéssé vonják be őket a politikai, gazdasági, társadalmi életbe".

Az egyházfő személyes tapasztalatát idézve elmondta, hogy amikor még bíborosként egyszer felszállt egy római buszra, ahol cigányok is utaztak, a sofőr arra figyelmeztette a többi utast, vigyázzanak a pénztárcájukra. "Ez a másik lenézése és megvetése!" - fogalmazott Ferenc pápa.

Mint mondta, tudja, hogy a cigányság világa "összetett", de a "cigány nép is arra hivatott, hogy hozzájáruljon a közös jó építéséhez és ezért kötelességek terhelik, ugyanakkor jogok is megilletik".
(index)

You have no rights to post comments