150 milliárdos modern rabszolgapiac

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 21. szerda

A korábban becsültnek nagyjából a háromszorosa lehet a modern rabszolgapiac mérete, ami évi 150 milliárd dollár illegális profitot termel a bűnözőknek. A profit legnagyobb részét a nők és kislányok szexuális kizsákmányolásából nyerik, de a férfiakat is előszeretettel dolgoztatják bányákban - derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb jelentéséből.

Nagyjából évi 150 milliárd dollárt tehet ki a kényszermunkából és szexuális kizsákmányolásból származó jövedelem a magánszférában - derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization - ILO) ma bemutatott tanulmányából. Ez az összeg mellesleg a háromszorosa annak, amit a korábbi becslések mutattak.

A 150 milliárd dollárnak nagyjából a kétharmadát adja a szexuális kizsákmányolás és a maradék egyharmadát a kényszermunka, vagyis a modern világ rabszolgatartása.

"Ez a legújabb jelentés egészen új szintre emeli az embercsempészetről, a kényszermunkáról és a modern rabszolgatartásról kialakított képünket" - mondta Guy Ryder, az ILO főigazgatója. A kényszermunka ráadásul nemcsak az áldozatoknak szörnyű, hanem az érintett ország egész gazdaságának is. Ez a jelenség nagyon jelentősen hátráltatja a fejlődést. Éppen ezért mindent be kell vetnünk ennek az alapjaiban gonosz, de rendkívül profitábilis tevékenységnek a felszámolására - jelentette ki Guy Ryder.

 

Az ILO adatai szerint a modern rabszolgatartás nagyjából 21 millió embert érinthet, aminek nagyjából a fele nőkből és kislányokból áll. Őket főként szexuálisan zsákmányolják ki, míg a férfiakat általában bányákban, építkezéseken és termőföldeken kényszerítik munkára.

A legnagyobb arányban az építőiparban, a gyári termelésben, a bányászatban és ezek beszállítói területein részesülnek az illegális profitból. Ázsiában a legelterjedtebb a kényszermunka, illetve a szexuális kizsákmányolás. Az egy munkásra jutó profit azonban a fejlett országokban a legmagasabb: 34 800 dollár évente.

(portfolio, index)

Hozzászólások   

#1 gabi 2014-05-21 11:37
Sajnos magyarok is érintettek ebben

http://www.thetelegraphandargus.co.uk/news/11210542.Human_traffickers_jailed_for_scam_involving_Bradford_slavery/

You have no rights to post comments