Ferenc pápa: Zaklassátok papjaitokat és püspökeiteket, hogy legyenek jó lelkipásztorok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 12. hétfő

Ma sokan létünk „pásztoraiként” kívánnak fellépni, de csak Jézus az igazi pásztor, aki teljességében adja nekünk az életet – figyelmeztetett a Szentatya a vasárnap déli Regina Coeli elimádkozásakor. A Vatikáni Rádió tájékoztatása.

Gyöngédség, szeretet és ajándék – ezt találjuk a Jézussal, a jó pásztorral való kapcsolatban, akiről a vasárnapi evangéliumi szakasz szól. Ma is, mint Jézus idejében, sokan vannak azok, akik életünk pásztoraiként kívánnak fellépni, de csak a Feltámadt Jézus az igazi pásztor, aki bőséges életet ad nekünk. A pápa mindenkit arra szólított fel, hogy bizalommal tekintsen az Úrra, aki vezet, aki elkísér bennünket és velünk együtt halad. Hallgassuk nyitott értelemmel és szívvel a szavát, hogy tápláljuk hitünket, megvilágítsuk lelkiismeretünket és kövessük az evangélium tanításait.

A hívek segítsék a püspököket és a papokat, hogy jó lelkipásztorok legyenek – mondta a pápa, majd idézett Arles-i Szent Cézár írásából, aki Isten népét egy kisborjúhoz hasonlítja, amelyik éhes és tejet szeretne inni anyjától. Ezért orrával kopogtat a tehén tőgyén, hogy a tejhez juthasson. Milyen szép kép! – mondta a pápa. „Ti is viselkedjetek így lelkipásztoraitokkal: mindig kopogtassatok ajtajukon, szívükön, hogy nektek adják a tanítás tejét, a kegyelem tejét, a vezetés tejét”.

„Arra kérlek benneteket, hogy zaklassátok lelkipásztoraitokat, minket, mindnyájunkat, hogy nektek adjuk a kegyelem, a tanítás és a vezetés tejét. Alkalmatlankodjatok!”


„Jézust követve minden lelkipásztor néha álljon az élre, hogy mutassa az utat és tartsa ébren a nép reményét. Máskor legyen a többiek között egyszerű és irgalmas közelségben. Bizonyos körülmények között pedig a nép után kell mennie, hogy segítse azokat, akik lemaradtak” – idézett Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából Ferenc pápa.

Minden pásztor legyen ilyen! De ti zaklassátok lelkipásztoraitokat, hogy megadják a tanítás és a kegyelem vezetését.

A hivatásokért végzett imanap alkalmából a pápa hangsúlyozta: a meghívás, hogy kövessük Jézust lelkesítő, ugyanakkor nagy elkötelezettséget kíván. Imádkozzunk a fiatalokért, talán ezen a téren is van valaki, aki hallja az Úr hangját, amely meghívja őt a papságra: imádkozzunk érte, ha itt van, és minden ilyen fiatalért.

A nagyszámú hívősereget üdvözölve a pápa külön köszöntötte a Neokatekumenális közösségeket, akik a húsvéti időszakban vasárnaponként Róma és sok város 100 terére viszik el a feltámadt Jézus hírét. Az Úr adja meg nekik az evangélium örömét. Folytassák tovább tevékenységüket, hiszen nagyon ügyesek.

A pápa a következő szavakkal köszöntötte az édesanyákat, akiket Olaszországban ezen a vasárnapon ünnepelnek:

„Arra kérlek benneteket, hogy szenteljünk egy imát minden anyukának. Üdvözöljünk minden anyukát. Ajánljuk őket Jézus anyukájának oltalmába, a mi anyukáinkért, minden anyukáért imádkozzunk a Szűzanyához. Üdvözlet minden anyukának!” – mondta a pápa, elimádkozva egy Üdvözlégy Máriát, majd mindenkinek szép vasárnapot és jó ebédet kívánva búcsúzott el a hívőseregtől.

Videó: CTV

Magyar Kurír

You have no rights to post comments