Ferenc pápa: A kegyelem fontosabb, mint a bürokrácia

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 09. péntek

A Szentatya szokásos csütörtök reggeli szentmiséjének homíliájában az evangelizálás során fontos párbeszéd, valamint a kegyelem és a bürokrácia témájával foglalkozott. Aki tehát a szentségeket kiszolgáltatja, engedjen teret a kegyelemnek, és ne emeljen bürokratikus jellegű akadályokat. A Vatikáni Rádió tudósít.

Az evangelizáló maga Isten – szögezte le homíliájában Ferenc pápa, szembeállítva ezt az igazságot a túlzásba vitt adminisztrációs eljárásokkal, amelyek olykor akadályozzák az embereket abban, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. A Szentatya Fülöp apostol példájára hivatkozott, aki az Apostolok Cselekedeteiből elhangzott olvasmányban a keresztény ember három kristálytiszta képességére világít rá: engedelmesség a Lélek iránt, párbeszéd, és bizalom a kegyelemben. 

Fülöp engedelmesen követi az Úr hívását. Biztosan otthagy sok elvégzendő feladatot, az apostolok ugyanis akkor rendkívül sokat fáradoztak a hithirdetésben. Otthagy mindent és indul. Ebből láthatjuk, hogy az Isten iránti engedelmesség nélkül senki sem tud evangelizálni, nem tudja hirdetni Jézus Krisztust. Lényegében inkább saját magát hirdeti. Isten az, aki hív, Isten indítja útjára Fülöp apostolt is, aki engedelmesen válaszol a hívásra.

Fülöp számára az etióp udvari tiszttel való találkozás az evangélium hirdetésének alkalma lesz. Ez azonban nem valamiféle magasból leszálló tanítás, nem kényszer, hanem párbeszéd, amely méltó tiszteletben tartja a másik ember lelki érzékenységét.

Nem lehet evangelizálni párbeszéd nélkül – mondta homíliájában a Szentatya. Abból kell kiindulni, hogy ki az evangelizálásra szoruló személy. Ez nagyon fontos. „De, atyám, ez időveszteséggel jár, mert mindenkinek megvan a maga története, elképzelése” – vetette ellen Ferenc pápa képzeletbeli beszélgetőtársa. Isten sokkal több időt veszített a világ teremtésével, és milyen jól csinálta. Párbeszédre van szükség, nem kell sajnálni az időt, mert Isten akarja, hogy te evangelizáld azt az embert, hogy közöld vele Jézus örömhírét. Tedd ezt, legyen akármilyen az a személy – akkor is, ha nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

Fülöp szavaira az etióp udvari tisztben feltámad a vágy, hogy megkeresztelkedjen az első folyóban, amit az út mentén találnak. Fülöp pedig megkeresztelte és Isten kezébe helyezte azt az embert.

Ferenc pápa homíliáját ezekkel a gondolatokkal zárta: „Gondolkodjunk el az evangelizálásnak erről a három momentumáról: engedelmesség az evangelizálás iránt, azaz tenni, amit Isten kér a személyekkel való párbeszéden keresztül, ám ebben a párbeszédben onnan kell kiindulni, ahol az emberek éppen vannak. Végül ráhagyatkozni a kegyelemre. A kegyelem fontosabb, mint a bürokrácia. Emlékezzünk mindig arra, hogy az egyházban olykor olyanok vagyunk, mint egy akadályokat emelő cég, hogy az emberek ne jussanak el a kegyelemre. Segítsen minket az Úr Jézus abban, hogy ezt felismerjük” – fejezte be csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments