Átalakul a fiatalok agya a füvezéstől

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 17. csütörtök

A motivációval és érzelmekkel kapcsolatos agyterületek módosulását okozhatja a marihuána alkalmi fogyasztása, állapította meg a Harvard Orvosi Kara, a Northwestern Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház közös tanulmánya, mely a Journal of Neuroscience című szaklapban jelent meg. A kutatók a szer krónikus, gyakori használóit vizsgálták, írja a MTI.

„Fiatal, 18-25 éves embereknél tapasztaltunk elváltozásokat olyan kulcsfontosságú agyterületeken, melyekkel soha senki nem kívánna tréfálni” - magyarázta Hans Beiter, a Norhtwestern Egyetem pszichiátria- és viselkedéstudományi professzora, a kutatás egyik vezetője.

A kutatás két agyterületen, a nucleus accumbensben és az amygdalában azonosított módosulásokat olyan marihuánafogyasztóknál, akik heti egy-hét füves cigarettát szívtak el. A két agyi régió kulcsszerepet játszik a motiváció és az érzelmek irányításában. Az érintett agyterületnek a tömege, alakja és sűrűsége egyaránt változott. Az eltérések esetleges hosszú távú következményeit azonban további kutatásoknak kell megvizsgálniuk.

„Az volt a feltevésünk, hogy ezek változások esetleg olyan korai jelek, amelyek később motiválatlansághoz vezetnek, vagyis a füvező elveszíti érdeklődését korábbi céljai iránt” - tette hozzá Beiter.

Az Egyesült Államokban szövetségi törvénye szerint illegális szer a marihuána, de Washington és Colorado államokban már engedélyezték a szórakoztatási célú használatát, és ennek köszönhetően egyre többen jutnak hozzá. Orvosi használatát húsz amerikai államban engedélyezik. A legalizálás támogatói érvelésének középpontjában az áll, hogy a szer biztonságosabb, mint az alkohol.

Korábbi kutatások kimutatták, az alkohol agyi elváltozásokhoz vezet. Az új tanulmány pedig az alkalmi marihuánafogyasztók agyának fizikai módosulásaira világított rá.

Az eredmények egybevágnak azokkal a régebbi kutatásokkal, amelyek alapján a marihuána jelentős hatással van a fiatal, még fejlődésbe lévő agyra. A kutatónak meggyőződése, hogy 30 éves kor alatt csak azoknak lenne szabad a szerhez folyamodnia, akiknek halálos betegségük fájdalmát csillapítja.

(index)

Én évek óta tartok előadásokat iskolákban - már ahová beengednek - többek között a függőségekről és a drogokról, "Ne kezdd el!..." - címmel. A legelső problémák között említem mindig, hogy aki hozzányúl az ilyen szerekhez, legelőször a belső erejét, motiváltságát veszíti el, hogy küzdeni tudjon, akarjon tanulni, előre lépni (sajnos személyesen is ismerek olyan fiatalokat, akik így csúsztak el...) - sipos

You have no rights to post comments