Ferenc pápa: A kereszténység nem egy filozófiai tanítás, a kereszt pedig nem dísz

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 09. szerda

A kereszt nem egy dísz, amit az oltárra helyezünk, hanem Isten szeretetének misztériuma – hangsúlyozta kedd reggeli homíliájában a Szentatya a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A Vatikáni Rádió tudósítását olvashatják.

Egyedül nem léphetünk ki bűneinkből, nincs rá lehetőség. A Számok könyvéből vett olvasmányban arról hallunk, hogy a nép zúgolódott Isten és Mózes ellen, mert belefáradt a vándorlásba. Amikor azonban az Úr tüzes kígyókat küldött rájuk, belátták bűnüket és azt kérték, hogy az Úr mentse meg őket. A napi evangéliumban pedig Jézus azt mondja a farizeusoknak: meghaltok bűneitekben.

A törvénytudók nem voltak tisztában azzal, hogy egyedül nem léphetünk ki a bűneinkből – magyarázta Ferenc pápa. Hittek persze Isten bocsánatában, de erősnek, elegendőnek érezték magukat, mindentudónak. Végül pedig a vallásból, Isten imádásából egy kultúrát csináltak a maga értékeivel, megfontolásaival, magatartási előírásaival.

A pápa leszögezte: a kereszténység nem egy filozófiai tanítás, nem egy életprogram a túléléshez, a neveléshez, a békéhez. Ezek következmények. A kereszténység egy személy, a kereszten fölmagasztalt személy, aki megsemmisítette önmagát, hogy üdvözítsen minket. Nem lehet megérteni a kereszténységet Isten Fiának e mélységes megalázkodása nélkül: aki megalázta önmagát, szolgává lett egészen a kereszthalálig,

A kereszt pedig nem egy dísz, amit ki kell tennünk a templomainkban az oltárra – folytatta homíliájában a Szentatya. Nem egy jelkép, ami megkülönböztet minket másoktól. A kereszt misztérium, Isten szeretetének misztériuma. Azé az Istené, aki megalázza önmagát, semmivé lesz.

Hol van a te bűnöd? ’Hát nem tudom, sok van itt belőle’. Nem, a te bűnöd itt van, a kereszten. Ott keresd, az Úr sebeiben és kigyógyulsz a vétkedből, a sebeid beforrnak, a bűnöd megbocsáttatik. A megbocsátás, amit Isten ad nekünk, nem abból áll, hogy eltörli a vele való számlánkat. Az isteni megbocsátás: Fia sebei a kereszten. Fohászkodjunk, hogy magához vonzzon minket az Úr és hagyjuk magunkat meggyógyítani – mondta végül kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa.

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#6 barnan 2014-04-12 18:40
JóIsten vezessen és áldjon Anonymus, minden jót kívánok Neked!
-1 #5 Anonymus 2014-04-11 16:03
Örülök, hogy hozzászóltál barnan és, hogy nem erősítetted meg amit írtam. Így legalább erőt kapok a küzdelemhez.
+1 #4 barnan 2014-04-09 19:43
"A kereszt pedig nem egy dísz, amit ki kell tennünk a templomainkban az oltárra, nem egy jelkép, ami megkülönböztet minket mástól. A kereszt misztérium, Isten szeretetének misztériuma."

Nem az a kereszt, amely adott esetben a nyakunkban is lóghat, hanem az a kereszt, amelyet Jézus vállalt értünk, az a "kereszt", amely a bűneinket magára vette.

Képek. A képek nem bizonyítékok, a képek max. kérdéseket vethetnek fel (miérteket). Bizonyítékként szubjektíve mi akkor tekinthetünk azokra, ha azokban bizonyítékokat akarunk látni és bizonyítékokat akarunk mások irányába láttatni.

A mellkereszt nem láthatósága Ferenc pápa Jézus tagadásának bizonyítékát szolgáltatná? Vajon a pápa szégyellné kereszténységét , Jézust? Ismerjük javarészt életét, hivatását, szolgálatát a pápának? Vajon a vendéglátók ismerhetik Ők, akár a felsorolt irányok gyümölcseit? Vajon ezen gyümölcsök helyett a pápa mellkeresztje vallaná meg Jézust előttük?

(Azt látom, sokszor a kákán is csomót keresünk Ferenc pápával kapcsolatban. Sokan, sok forrásból támadják, sajnálatosan erre nem kevésszer példa a "katolikus-honl ap.hu" weboldal is. A rágalmazás persze egyszerűbb és célravezetőbb utat képezhet, hiszen a valódi részletek ismerete nélkül gyárthatunk saját elméleteket, viszont ezen út nem képez garanciát az igazság irányába. A honlap a "számmisztika világába is betéved", hirdetve más forrásanyagokat , számítógépes karakterkódok segítségével levezetve azt, hogy a jelenlegi pápa vezetékneve /amely mellesleg nem is egyedi és nem is szabad választás kérdése, eredménye/ magát a fenevad számát rejti magában. Biztosan ezen jellegű forrásokra kell támaszkodnunk, engedve annak, hogy adott esetben befolyást gyakoroljanak lelki életünkre, gondolkozásunk irányára?)

Visszatérve a mellkereszt témájához. Azt gondolom, ha valóban fontosak számunkra a miértek, érdemes lenne megismerni a személyes döntések pontos részleteit, a mozgatórugókat, autentikus forrásokból. A következtetések utána is levonhatók, erre is, arra is.
#3 Anonymus 2014-04-09 09:07
Én soha nem "kötözködöm".

„Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.”

Jézus kötözködött?

Képek és bizonyíték: http://katolikus-honlap.hu/1401/pkereszt.htm
#2 szerk 2014-04-09 09:04
Ez nagyon ízetlen megjegyzés, az ilyet - pláne, hogy teljesen felesleges kötözködés -, inkább mellőzzük!
-1 #1 Anonymus 2014-04-09 08:04
"a kereszt pedig nem dísz" Egyetértünk "szentatyám", ezért kérem, hogyha máskor zsidó rabbikkal találkozik akkor ne rejtse el a ruhájában félrecsúsztatva .

You have no rights to post comments