Ferenc pápa gyónt s az irgalmasságról beszélt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 30. vasárnap

A megtérés nem egy pillanat kérdése, hanem egy egész életen át tart – mondta Ferenc pápa március 28-án a Szent Péter-bazilikában tartott bűnbánati szertartáson. A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.

Ferenc pápa a szertartás során meggyóntatott néhány hívőt, és maga is a bűnbánat szentségéhez járult a bazilikában szolgálatot teljesítő 61 pap egyikénél.

A Szent Péter-bazilikában tartott esemény nyitotta meg az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának 24 óra az Úrért címmel meghirdetett kezdeményezését.

Aki megtapasztalja az isteni irgalmasságot, az késztetést érez arra, hogy irgalmasságot gyakoroljon a legutolsók és a szegények között – erre emlékeztetett többek között a Szentatya.

Ezekben a kisebb testvéreinkben Jézus vár minket: irgalmasságot kapunk és irgalmat adunk. Menjünk elébe! És ünnepeljük húsvétot Isten örömében! –buzdított a pápa. – Nagyböjtben az egyház Isten nevében újra a megtérésre hív, életünk megváltoztatására. A megtérés ugyanis nem egy pillanat műve vagy az év egy időszakához köthető, hanem olyan elkötelezettség, amely egy életen át tart. Ki feltételezheti magáról közülünk, hogy nem bűnös? Senki.


Szent János arra szólít minket, hogy gyónjuk meg bűneinket, hogy az Úr megbocsásson és megtisztítson bennünket. A pápa a keresztény élet két alapvető elemére mutatott rá: az új emberbe öltözni és megmaradni a szeretetben.

Az új ember a keresztségben születik, ahol magától Istentől kapja az életet, aki gyermekeivé tesz minket, beilleszt Krisztus testébe és az ő egyházába.

Ez az új élet lehetővé teszi számunkra, hogy más szemmel nézzük a valóságot, anélkül, hogy olyan dolgok vonnák el a figyelmünket, amelyek nem számítanak és nem tarthatnak sokáig, amelyek idővel véget érnek. Ezért arra kaptunk meghívást, hogy elhagyjuk a bűnös magatartást és tekintetünket a lényegesre függesszük.

Az Isten szerint megújult ember szívéből származik a jó magatartás: mindig igazat szólni és kerülni minden hazugságot; nem lopni, hanem inkább megosztani másokkal, főleg a rászorulókkal, amink van; nem engedni a haragnak, a neheztelésnek és a bosszúnak. Ezzel szemben a jó magatartás azt jelenti, hogy szelídek vagyunk, nagylelkűek és készek a megbocsátásra; nem mondunk rosszat másokról, ezáltal rossz hírüket keltve, hanem igyekszünk mindenkinek a jó oldalát nézni.

Megmaradni a szeretetben – ezzel kapcsolatban Ferenc pápa leszögezte: Jézus Krisztus szeretete örökké tart, sosem ér véget, mert magának Istennek az élete. Ez a szeretet legyőzi a bűnt és erőt ad arra, hogy fölkeljünk és újrakezdjünk, mert a szív bocsánata megújít és megfiatalít.

Amilyen mértékben képesek a keresztények megélni ezt a szeretet, annyira válnak Krisztus hiteles tanítványaivá a világban. A szeretet nem viseli el az önmagába való bezártságot. Természetéből fakadóan nyitott, terjed és bőséges, mindig új szeretetet hoz létre – mondta még Ferenc pápa a pénteki bűnbánati szertartáson.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments