Jönnek a színes, szélesvásznú bibliai történetek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 28. péntek

Nagy, látványos, igazi hollywoodi filmeposzokra 2014-ig kellett várni, viszont érdekes, hogy a mostani mozis boomot egy tévésorozatnak köszönhetjük. A The Bible című minisorozatot 2013 márciusában mutatta be a History Channel, az az adó, ami egy évvel ezelőtt kezdett el egyáltalán fikciós sorozatgyártással foglalkozni. Fura de a sorozatot egy olyan producer szállította nekik, Mark Burnett, aki a Survivor és a The Apprentice című reality-sorozatokról volt ismert, nem pedig bibliai témájú minisorozatokról. Burnett és felesége a Teremtés könyvétől a Jelenések könyvéig, öt, kétórás epizódban dolgozta fel a történeteket, részenként 2-3 sztorit kibontva. A megvalósítás kiváló volt, (a színészek ugyan nem nagyon) és ez a nézettségben is meglátszott: az első részt 13,1 millió néző látta, ami az év legnagyobb kábeltelevíziós nézettségének számított. A Biblia öt este alatt összesen 100 millió nézőt hozott a History Channelnek.

A sorozat előkészítése alatt már felmerült, hogy lesz egyrészt folytatás ( A.D.: Beyond the Bible címmel érkezik az NBC-re jövőre), másrészt a tíz részből Burnették összevágtak egy mozifilmet Son of God (Isten Fia) címmel, ami Jézus életét mutatja be. A filmet már bemutatták az USA-ban és egy hétvége alatt 25,6 millió dollárt termelt, nálunk április 10-én mutatják be. A Biblia sikere azért tett jót a vallási témájú projekteknek, mert a stúdiók hirtelen elkezdtek bízni az ilyen tartalomban, és egyre több pénzt toltak beléjük, másrészt megsürgették a forgatást, és előrébb hoztak pár premiert - ennek köszönhető, hogy ebben az évben több ilyen film kerül a mozikba, mint az előző 11 évben, és ez trend 2015-ben is folytatódni fog.

Az ok egyszerű: a vallási témájú filmek nagyon jól keresnek a mozikban, ha azokat értő kezek készítik. Mel Gibson Passiója 2004-ben 30 milliós gyártási költségre hozott 620 milliót, márpedig ezzel a bevétellel már számolni kell. A Noéra és az Exodusra elköltött százmilliók minden bizonnyal megtérülnek majd, így ezekre a filmekre költeni kiváló befektetésnek tűnik, hiszen csak az USA-ban 91 millió, magát keresztény vallásúnak mondó lakos él - ha mind elmennek megnézni egy vallásos filmet, és kifizetik érte a tíz-tizenöt dolláros jegyet...nem ragozzuk.

Megnézzük, mit kapunk Hollywoodtól vallási témában a közeljövőben és mi az, amin már túl vagyunk.

Február 28.: Son of God - Isten Fia

Jézus története születésétől haláláig. Látványosnak nem mondható, hiszen egy tévésorozatból vágták össze, a kritikusok rühellik, mert olcsó, ósdi, és felszínes.

Március 21.: God Is Not Dead

Egy rémesen egyszerű üzenetet sugalló film: aki nem hisz istenben, az buta, gonosz ember és a pokolban a helye - mindez vonatkozik minden nem keresztény vallású emberre is. A film egy ateista egyetemei tanárról szól, aki kénytelen ráébredni, hogy Isten létezik.

Március 28.: Noé

Darren Aronofsky alaposan átértelmezte és átdolgozta a sztorit, a filmben szerepelnek például kőangyalok is, amik egy kupac kavicsból változnak át hatalmas, Noét és családját védelmező Tramszformerekké, és így tovább. A film már a bemutató előtt alaposan megosztotta a közvéleményt, a tesztvetítéseken a vallásos lelkületű nézők megdöbbentek azon, hogy Noé az Isten szót egyszer sem mondja ki, pedig kommunikál vele, és a felhorgadásnak az lett a vége, hogy a stúdió kénytelen volt a plakátokon és reklámanyagokon feltüntetni, hogy a filmet a Biblia csak inspirálta, Noé történetét a Teremtés könyve tartalmazza, ez meg csak egy film.

Április 18.: Heaven is For Real - Igazából mennyország

Nem kifejezetten bibliai témájú, de erősen vallásközeli alkotás a Greg Kinnear főszereplésével készült film amiben egy fiú azt állítja, hogy megjárta a mennyek országát. A film alapja egy itthon is kiadott könyv, amiben egy lelkipásztor fia halálközeli élményeiről számol be: egy életmentő műtét során olyan helyen járt a lelke, ahol találkozott a 30 évvel azelőtt meghalt nagyapjával és olyan dolgokat mond el az apjának, amiket nem tudhatott. A könyv a New York Time bestsellerlistájának harmadik helyén debütált 2010-ben, majd hamar felugrott az első helyre...

December 14: Exodus

Sir Ridley Scott megaeposza a bibliai exodusról szól, Mózesről és népéről, ahogy Egyiptomból kiűzetve átkelnek a sivatagon és a kettéválasztott Vörös-tengeren. Mózest Christian Bale alakítja majd, aki Noé szerepét adta fel Mózesért. A film 2013 októbere óta forog Spanyolországban, a költségvetését 150 millió dollárra teszik, Bale mellett szerepel benne Joel Edgerton (Ramszesz), Aaron Paul (Józsua), John Turturro (Széti), Ben Kingsley (Nun) és Sigourney Weaver (Tuja) is. Scott közismerten agnosztikus elveket vall, és Istent nem túl tradicionális módon mutatja majd be, legalábbis ez a hír járja.

2015 húsvét: Mary (Mária)

Odeya Rush alakítja majd Szűz Máriát, Ben Kingsley pedig Heródes királyt ebben a történetben, ami nem Jézusra, hanem a szüleire fókuszál, és arra, miként maradt életben Mária és József a véreskezű király uralma alatt. Aztán persze megszületik Jézus is, de róla csak gyermekként emlékezik meg a film, ami Máriát 8, 15, 19 és 27 éves korában ábrázolja.

Ezeken most melóznak

Ezek a filmek már forognak vagy bemutatás előtt/alatt vannak, de lesz még 2015-16-ra vallási témájú film. Will Smith Káin és Ábel történetét rendezi meg a Redemption of Cainben, de ha minden igaz, vámpírokkal, Brad Pitt Poncius Pilátus lesz egy olyan filmben, amiben végre gonoszt alakíthat, az HBO pedig a The Leftovers címmel készít elő egy drámasorozatot azokról, akiket az Úr nem akar maga mellett látni a mennyben és itt maradnak a Földön, miután az arra érdemesek távoztak.

Steven Spielberg is szerette volna megrendezni Mózes életének történetét, de a Gods and Kings című projekt rendezését kénytelen volt átadni Ang Lee-nek. Resurrection, azaz feltámadás címen is forgatnak egy történetet, amiben egy római katona szemszögéből mutatják meg Jézus feltámadását. Természetesen Kevin Smith cége is előkészít egy újabb abszurd, vallási témájú komédiát, ezúttal Helena Handbag címmel - ebben az emberiség az ördöggel köt szövetséget, hogy a Földet fenyegető Jézust legyőzhessék.

Utánpótlás tehát van bőven, és lesz is még, ráadásul a filmek előkészítése során egy költségfaktorral máris nem kell számolni: a Biblia szövege szabadon felhasználható, mivel Isten nem szed jogdíjat.

(index cikk alapján)

You have no rights to post comments