A klerikalizmus az egyház egyik árnyoldala...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 24. hétfő

...a laikus hívek maradjanak meg hivatásuknál – mondta a pápa egy olasz médiahálózat tagjainak. Részletek:

Ferenc pápa szombaton délelőtt találkozott a Vatikánban a Korall (Corallo) nevezetű társulat tagjaival, amely 212 helyi rádiót és 69 televíziót tömörít magába Olaszország szerte: analóg, digitális, műholdas vagy internetes adókat, hírügynökségeket és reklámcégeket egyaránt.
A Szentatya rögtönzött beszédet intézett hozzájuk, amelyben az igazság, a jóság és a szépség keresésére bátorította őket. Az igazság keresése közben vigyáznunk kell, hogy nehogy intelligencia nélküli értelmiségiek legyünk. Amikor a jót keressük, el kell kerülnünk, hogy jóság nélküli etikussá váljunk. A szépségnél pedig arra kell ügyelnünk, hogy meghagyjuk a dolgok természetes szépségét és ne próbáljuk kikozmetikázni azokat, egyfajta mesterséges szépséget kreálva ezzel. Az igazság, a jóság és a szépség Istentől jön, és az emberben lakozik. Ennek feltárása a média feladata – hangsúlyozta a pápa.
Ami a Korall Társulat tevékenységét illeti, dicséretes a harmonikus egység, amelyben működnek, kicsik és nagyok egyaránt. Szent Pálnak a Korinthusiakhoz írt levelében olvassuk, hogy az egyházban nincsenek sem kicsik, sem pedig nagyok. Mindnek megvan a maga feladata. A kéz nem létezhet a fej nélkül, a testrészeknek harmonikusan kell együttműködniük az egyház szolgálatában. Mindannyian kicsinyek vagyunk Isten színe előtt, de mindannyiunknak feladata van. Ki a fontosabb az egyházban? A pápa vagy az az idős asszony, aki mindennap elimádkozza a Rózsafüzért az egyházért? Majd Isten válaszol erre, én nem mondhatom meg - mondta Ferenc pápa, majd hozzátette: Harmonikus egység a különbözőségben, ezt kell keresnünk.
A Szentatya ezután a klerikalizmus veszélyéről beszélt, mondván, hogy a papok előszeretettel klerikalizálják a rátermett világiakat, rögtön diakónussá tennék őket – ők pedig hajlanak erre. Mintha a pap, a diakónus fontosabb lenne a világi hívőnél! Ez pedig hiba, mert tiszteletben kell tartani a keresztény identitást. A klerikalizmus megakadályozza a világiak növekedését – figyelmeztetett a pápa. Itt is harmóniára kell törekedni: a világiak feladatát nem láthatja el a pap, és a pap funkcióját sem vehetik át a laikus hívek.
Végül arra figyelmeztette még a média képviselőit, hogy óvakodjanak a három legfőbb bűntől, amit el szoktak követni: a félretájékoztatástól, a rágalmazástól és a hitelrontástól. E három közül is a félretájékoztatás a legveszélyesebb, mert a félig bemutatott, részrehajlóan ábrázolt hírek nyomán a tévénézők, rádióhallgatók nem képesek helyes ítéletet alkotni. Óvakodjanak tehát e bűnöktől!
A találkozó végén a résztvevők elimádkozták a Szentatyával az Üdvözlégyet.
(gá)
A szöveg a következő oldalról származik http://hu.radiovaticana.va/news/2014/03/22/a_klerikalizmus_az_egyh%C3%A1z_egyik_%C3%A1rnyoldala,_a_laikus_h%C3%ADvek_maradjanak/ung-783857
a Vatikáni Rádió honlapjáról

 

You have no rights to post comments