Öt súlyos kommunikációs hiba egy párkapcsolatban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 06. csütörtök

Nem számít, hogy milyen összhangban van az ember a partnerével, félreértések és kommunikációs baklövések mindig lehetségesek. A lifehacker.com most összeszedte az öt leggyakoribbat, hogy könnyebb legyen elkerülni a problémákat ezzel kapcsolatban.


1. Nem mindig jó a sok kommunikáció

A csapból is az folyik, hogy a jó kommunikáció az alapja a boldog kapcsolatnak. Bár ez általában igaz, de néha pont a sok beszéd lehet a probléma. Erica Curtis, kaliforniai házassági tanácsadó és családterapeuta véleménye szerint: „az egyik legnagyobb hiba azt feltételezni, hogy a kommunikáció máris kapcsolatot teremt. (...) Fontos, hogy megtalálják a módját annak, hogy először kapcsolatot építsenek ki, mielőtt kommunikálnának, mert egyébként a kommunikáció csak további érzéseket, fájdalmat és távolságérzést kelt. Csatlakozni egy közös tevékenységhez, elismerni azokat az erőfeszítéseket, amiket a másik személy tesz, vagy akár csak a fizikai közelség is megteremtheti a szükséges kapcsolatot a nyílt és hatékony kommunikációhoz. Ez segít megérteni a partnered elsődleges kommunikációs stílusát. (...) Egy pszichológiai elmélet szerint az embereknek különböző „szeretetnyelvük” van, vagyis mindenki másképp fejezi ki a szeretetét: pozitív szavakon keresztül, érintésen, együtt töltött időn keresztül, stb. Például ha te az a típus vagy, akinek a tettek jobban számítanak, mint a szavak, és a partnered bókokkal halmoz el, de nem segít a házimunkában, ez máris egy módja a rossz kommunikációnak. Ha te és a partnered megtaláljátok a módját annak, hogy mindig megbeszéljétek a dolgokat, de még mindig nem léptek túl a kapcsolati problémákon, talán koncentrálni kellene másra, nemverbális módon kommunikálni. Természetesen a gyakori beszélgetés produktív és szükséges is, a legboldogabb párok legalább öt órán keresztül beszélgetnek egymással egy héten, de mint azt az én író barátom, Thorin Klosowski is megírta: meg kell bizonyosodni arról, hogy mindketten ugyanazon a hullámhosszon vagytok-e, és ha már vitatkoztok, akkor produktívan tegyétek ezt.”
 
2. Ne várja el, hogy a partnere olvasson a gondolataiban

Melissa Dawn Lieberban kiváló tanácsokat ad a Mom It Forward blogban: „régebben azt gondoltam, hogy ha a férjemnek egy cseppnyi józan esze lenne, akkor tudnia kellene, hogy mit is akarok. Például, amikor hazajött egy 12 órás munkanap után, és ott talált engem meg a gyereket megfázva, akkor azt hittem, hogy tudja a választ arra a kérdésre, hogy „Elmehetek bringázni?” Nem tudta. Azt mondtam, hogy: „nem, naná, hogy itthagyna engem taknyosan, miközben a gyereket rakom rendbe.” Tényleg nem lehet elvárni, hogy a házastársad tudja, hogy érzed magad, vagy hogy mit is akarsz. Nem ugyanazok az érzéseitek, nézeteitek és gondolataitok vannak. Lehet, hogy észreveszi az edényeket a mosogatóban, vagy emlékszik arra, hogy nincs még kész a gyerek házija, de lehet, hogy nem. Ha kétségeid vannak ez ügyben, mondd ki hangosan." 

3. Feladni, és nem mondani el azt, amit valójában gondol, szintén óriási hiba

Ha az egyik fél, vagy netán mindkettő idegenkedik a konfliktusoktól, akkor valószínűleg az érzelmek a békesség kedvéért el lesznek temetve. Ám miközben ezt tesszük, a béke csak rövid távra lesz biztosítva, és szép lassan és fokozatosan tönkreteszi a boldogságot, és ezzel a kapcsolatot is. „Egyesek szerint az ideális házasság egy kétirányú utca. Ha soha nincsenek veszekedések, vagy ha mindig csak az egyik oldal irányítja a forgalmat, akkor igazából egy kommunikáció nélküli egyirányú utcába lovagoltál be" – írták a powertochange.com-on.

4. A harkály-szindróma ismerős?

Ennek az ellenkezője is igaz, ahol mindkét ember makacs és képtelen a kompromisszumra. Ebben az esetben ez inkább egy egysávos út, ahol két autó játszik egymással. Egy példa erre az, amit a pszichológia harkály-szindrómának nevez: egy személy fixálja az érzéseit, és folyamatosan csak mondjamondjamondja, miközben ezzel a másik felet folyamatosan védekezésre és visszavonulásra kényszeríti. Ha az egyik fél nem hajlandó lemondani és feladni, akkor továbbra is ismétlődnek a mérgező beszélgetések. Semmi sincs megoldva, a kapcsolat csak tovább romlik, mindkét partner kimerült és bizalmatlan. Ez a fajta kommunikációs minta egyre kevesebb esélyt ad a visszatérésre. Nemsokára, ha csak az egyik fél megemlíti, hogy beszéljünk, a partner máris elrohanna, vagy elbújna. A Psychology Today tanácsa: „ha te vagy a harkály, hagyd abba a beszédet. Pihenj, lazíts, és próbálj meg egy másik megközelítést. Lehet, hogy ebben a konkrét ügyben nem fogod tudni végigvinni az akaratodat, vagy talán ez talán csak később sikerül, de ne vagdalkozással érd el.”
 
5. A másik ember szemszögéből is meg kell nézni a dolgokat

Az empátia a legfontosabb és leghasznosabb képesség otthon és a munkahelyen is, hiba, ha nem nézzük meg a dolgokat a másik szemszögéből is. Nem kell mindig egyetérteni a másikkal, de nem is szabad csak úgy ráhagyni mindent – baj, ha nem vesszük a fáradságot, hogy megértsük, a másik mit miért mond.

You have no rights to post comments