A félelem kora - visszatérés az írógépekhez

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. július 13. szombat

Több millió forintért vásárol írógépeket a Kreml biztonságáért felelős orosz ügynökség. Az elavult szerkezeteket állítólag azért akarják rendszeresíteni, mert el akarják kerülni az amerikai lehallgatási botrányhoz hasonló kiszivárogtatásokat. A legérzékenyebb dokumentumokat többé nem tárolják számítógépek merevlemezén, csupán néhány papírra gépelt példányban.

Közel 500 000 rubel, több mint 3,3 millió forint értékben rendelt írógépeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO, Federalnaja Szluzsba Ohranyi), a Kreml biztonságáért felelős ügynökség – írja a BBC. A megrendelést állítólag már korábban tervezték, de csak most került nyilvánosságra, miután közzétették az orosz állami beszerzéseket listázó honlapon. Mivel az ügynökség nem volt hajlandó elárulni, hogy mire kellenek neki az elavultnak számító írógépek, azonnal megindultak a találgatások.

Az Izvesztyia orosz napilap egy a biztonsági ügynökséghez kötődő forrásból úgy tudja, hogy a gépek beszerzése az amerikai lehallgatási botrány után vált sürgetővé. Az amerikai elektronikus hírszerzéssel foglalkozó NSA volt alkalmazottja, Edward Snowden ugyanis az elmúlt hetekben egy sor kényes titkosszolgálati iratot szivárogtatott ki az USA világméretű lehallgatási programjáról. Az oroszok – úgy tűnik – tanultak az amerikaiak hibáiból, és úgy döntöttek, elejét veszik egy hasonló malőrnek.

„A WikiLeaks által közzétett titkos dokumentumok botrányai, Edward Snowden kiszivárogtatásai, és a hírek, miszerint az USA lehallgatta Dimitrij Medvegyev [korábbi orosz elnököt] a 2009-es londoni G20-csúcson, mind ahhoz a döntéshez vezettek, hogy kiterjesztjük a papír-alapú dokumentumok használatának gyakorlatát” – idézte belső forrását az Izvesztyia. Az informátor szerint ez nem teljesen újdonság, mivel már eddig is használtak írógépeket az orosz védelmi minisztériumban és a vészhelyzetek minisztériumában is. Az írógépekkel készültek a vázlatok és titkos emlékeztetők, illetve néhány olyan titkos jelentés, amelyet személyesen Vlagyimir Putyin kapott meg.

Az írógépek nyilvánvaló előnye a hagyományos számítógépes szövegszerkesztőkkel szemben, hogy az általuk készített szöveget nem lehet elektronikus formában könnyedén sokszorosítani, továbbítani, kiszivárogtatni. Igaz, attól senki nem menti meg az oroszokat, hogy egy esetleges belső szivárogtató, beszkennelje az általa kezelt dokumentumokat. Ez azonban jelentősen szűkíti a potenciális szivárogtatók körét, hiszen a legérzékenyebb dokumentumok esetében valószínűleg szigorúan korlátozva van, hogy hány ember kezén fordulhat meg a gépelt papír.

A másik előny, hogy az írógéppel írt dokumentumok távolról nem elérhetőek. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok szerint az amerikai hírszerzés még szövetségesének, az Európai Unió képviseleteinek számítógépes rendszerébe is be tudott jutni, és onnan hozzáfért a gépeken tárolt bizalmas dokumentumokhoz. Ilyesmire az írógépek papír alapú végtermékeinél nincs lehetőség. Az Izvesztyia cikkét idéző BBC pedig azt is megjegyzi, hogy a modern, elektronikus írógépek mindegyike egyedi karakterisztikával rendelkezik, így a gépelt szövegből utólag is kikövetkeztethető, hogy az melyik írógépen készült.

Az AFP francia hírügynökség szerint a több mint 3 millió forintos megrendeléssel összesen 20 darab írógépet vásárolnak. Egy megrendelt villanyírógép abban tér el a hagyományos modellektől, hogy a számítógéphez hasonló billentyűi vannak, és a billentyűk lenyomása nem olyan nehézkes, mint egy mechanikus írógép esetében.

(origo)

You have no rights to post comments