Szekuláris vallásra cserélné le a katolicizmust a francia politikus

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. július 04. csütörtök

A Katolikus Egyházzal nem lehet nemzetet építeni, az új vallásnak a szekularizmusnak kell lennie – nyilatkozta még 2008-ban a jelenlegi francia szocialista oktatásügyi miniszter, Vincent Peillon, akkor megjelent könyvének bemutatóján, amelynek címe: A francia forradalom még nem ért véget.

A politikus hozzátette: nem csak az anyagi javak terén van szükség forradalomra, hanem az agyakban is. Szerinte eddig csak politikai értelemben használtuk a forradalom szót, ezentúl erkölcsi és spirituális értelemben is használni kell. „El kell hagynunk a Katolikus Egyház erkölcsét és spiritualitását, és le kell cserélnünk.”

 „Sosem tudsz szabad nemzetet építeni a Katolikus Egyházzal. Úgyszintén nem tudod azonnal behozni a protestantizmust, amint más demokráciákban csinálták, ezért egy köztársasági vallást kell kitalálni. Ez az új vallás a szekularizmus, ami együtt kell járjon a materiális forradalommal, ami igazából mentális forradalom” – mondta az akkor megjelent interjúban Peillon.

Peillon azt mondta: mindent el kell felejteni, ami a forradalom előtt volt. A legfontosabb intézmények az iskolák, ahol polgárt lehet nevelni a gyerekekből, akiknek ott újjá kell születniük. Szerinte az iskola az „új egyház az új papokkal, az új liturgiával”, és az új olvasnivaló a jog.

A miniszter ennek megfelelően keresztül is vitte, hogy az általános iskolában a gender ideológiának megfelelően folyjon az oktatás. A politikus „szekuláris etikát” kíván megvalósítani a kötelező közoktatásban. A cél, hogy a diákok „fel tudják szabadítani magukat”, minthogy a köztársasági gondolatkörben az oktatás célja a „szabad egyén”.

Vincent Peillon 1960-ban született, a szocialista párt tagja. Nagyapja volt Leon Blum, egykori francia szocialista politikus és miniszterelnök (1936-38). Nagybácsija, Etienne-Emile Baulieu (Etienne Blum) az abortuszhatású RU486 tabletta egyik feltalálója. Peillon apja kommunista bankár volt, a „szovjetek bankjának” hívott Banque Commerciale pour l'Europe du Nord egyik igazgatója. Peillonnak 2010-ben jelent meg a Vallás a köztársaság számára - Ferdinand Buisson szekuláris hite című könyve.
Magyar Kurír (szg)

Nincs új a nap alatt - mondhatnánk. Már a "Nagy Francia Forradalom" is ezt akarta, meg is tette, és mi lett a vége? A rettenetes terror, polgárháború, majd Napóleon diktatúrája, amely egész Európát háborúba sodorta... "Vannak, akik semmiből sem tanulnak" - egy újabb közhely - de mi van, ha nagyon is tanultak belőle? És mi van, ha pont ugyanazt az eredményt akarják elérni, mint elődeik? Közben pedig hazánkat elítélik az EU Parlamentben, mert kilóg a sorból... van miért imádkozni! - sipos

You have no rights to post comments