Érdekesség: eddig érintetlen perui királysírt tártak fel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. június 30. vasárnap

Egyedülállóan ritka és érintetlen wari uralkodói sír került elő Peruban, amelyben három asszony és 60 feláldozott szolga aludta örök álmát. Sok képpel:

wari-sir1.jpg

Egyedülállóan ritka és érintetlen királysír került elő Peruban, amelyben három, a Wari Birodalomhoz tartozó királynő aludta örök álmát hihetetlen gazdag, arany és ezüst leletek mellett, hatvan másik elhunyt társaságában, akiket valószínűleg feláldoztak. Habár a környező területeket már többször is kifosztották a sírrablók, a királyi mauzóleum zavartalanul vészelte át az elmúlt évszázadokat.

wari-tomb-2.JPG

A wari királyi családból származó asszonyok fülbevalója

Mielőtt az inkák megépítették volna Machu Picchut, s birodalmuk a kontinens vezető államává emelkedett volna, az i. sz. 7-10. században a Wari Birodalom élte virágzását. Amikor Párizsban még alig húszezren laktak, a birodalom fővárosában, Huariban 40 ezren éltek. A felfedezés ellenére a titokzatos kultúráról mind a mai napig alig tudunk valamit.

wari3.jpg

Kerámiaflaska

A perui és lengyel régészekből álló csapat az első a kutatók közül, amelynek tagjai több hónapos ásatás után egy wari királyi sírba léphettek be. Az 1200 éves kamrát - amelyet 30 tonna kőomladék zárt el a külvilágtól - Peru mai fővárosától északra El Castillo de Huarmeyben fedezték fel.

wari5.jpg

Sokan ülő pózban nyugodtak

A „halottak templomának” nevezett helyen a régészek ülő helyzetben eltemetett emberi (főként női) maradványokat találtak, akikről azt gyanítják, emberáldozatok lehettek, s a királynőért adhatták – több mint valószínű, hogy nem önként – életüket. Egy oldalsó kisebb kamrában töméntelen aranyeszköz, ékszer, művészi kivitelezésű szövés, kerámiaedény és alabástromból faragott ivópohár társaságában három csontvázat találtak meg, akikről úgy vélik, a királyi családból származhattak.

wari4.jpg

Az ásatási terület El Castillo de Huarmeyben

A királynők a szakértők szerint sokáig nem aludhatták békében örök álmukat, ugyanis a testekben talált rovarbábok nyomai arra utalnak, hogy múmiáikat bizonyos időszakonként előhozták a sírból, s kiállították a szabadban, hogy wari népe leróhassa tiszteletét.

war6.jpg

1200 éves ékszerek

war7.jpg

Faragott fatárgy

war8.jpg
Alabástrom ivóedény és a kerámiaflaska

war9.jpg

63 csontváz maradványát találták meg

You have no rights to post comments