Gyermekeket ölnek meg, iskolákat rombolnak le

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. június 17. hétfő

A háborúk manapság soha nem látott mértékben sújtják a gyerekeket – állapította meg az ENSZ éves jelentése. A fegyveres konfliktusokban a kiskorúak helyzetét vizsgáló jelentést június 13-án ismertette Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár.

A dokumentációból kiderül, hogy a kicsinyek súlyos erőszakos cselekedetek elszenvedői: erőszakkal sorozzák be őket fegyveres alakulatokba, szexuális bűncselekmények, gyilkosságok, csonkítások áldozatai, sokan halnak meg kórházakat és iskolákat érő támadások során. Sok iskolát használnak laktanyaként, fegyverraktárként, koordinációs központként. Másutt iskolákban tartják fogva a rabokat, illetve a termekben alakítják ki a vallató helyiségeket.

2013 februárja óta Szíriában 2 445 iskolát rongáltak meg, illetve romboltak le, 167 embert öltek meg az ott dolgozók közül. Sok gyerek halt meg az intézmények közelében ledobott bombák miatt. Vannak olyan területek, ahol a gyerekek már 18 hónapja nem tudnak iskolába járni. Kicsinyek ezrei estek áldozatul kórházakat, iskolákat, magánházakat érő légitámadásoknak.

Afganisztánban ez év első negyedévében 414 gyermeket öltek meg, ami 27 százalékkal több, mint ugyanebben az időszakban 2012-ben. Egyre több iskolát ér célzott támadás. A legtöbb gyerek fegyveres ellenálló csoportok támadásának az áldozata lett, váratlan robbantások során.

Mali északi részén február óta az iskolások 86 százaléka nem tud iskolába járni, 115 iskolát ért támadás.

Az UNICEF felhívást intézett a háborús országokhoz annak érdekében, hogy a hadban álló fegyveres csoportok tegyenek meg mindent a gyermekek biztonságáért, jogaik védelméért – számol be a L’Osservatore Romano.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments