Ilyen is van! - Gengszterbékítő püspök Hondurasban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. június 17. hétfő

Nagy előrelépést ért el a hondurasi Romulo Emiliani atya, San Pedro Sula segédpüspöke, akit békéltető szerepre kértek fel az ország két legnagyobb gengszterbandájának jelenleg épp börtönbüntetésüket töltő vezérei között.

Emiliani atya elérte, hogy a „18th Street” és a „Mara Salvatrucha (MS-13)” nevű gengszterbandák vezérei kifejezzék békülési szándékukat. Május 28-án a két vezér kijelentette, hogy békét kíván kötni Istennel, a hondurasi társadalommal és a hatóságokkal, és arra kéri a kormányt, hogy biztosítsanak munkalehetőséget nekik és a bandáik többi tagjának.

„Isten előtt bocsánatot kérünk a társadalomtól az általunk okozott károkért, és bocsánatot kérünk a hatóságoktól is – hangzik a két gengsztervezér nyilatkozata. – Dolgozni szeretnénk, és békében kívánunk élni Istennel, a társadalommal és a hatóságokkal.”

Emiliani püspök elsősorban a két gengsztervezér lelkiismeretére kívánt hatni, és igyekezett megvilágítani számukra, hogy jelenlegi életmódjuk vagy a börtönbe vagy a halálba vezet. „Próbáltam megértetni velük, hogy ezen változtatniuk kell önmaguk és a gyerekeik érdekében is – mondta el az atya. – Ezek az érvek megérintették őket, mert egyikük sem akarja, hogy a gyerekeinek is ugyanazokat a szenvedéseket kelljen átélniük, mint neki.”

A „18th Street” és az „MS-13” működésének nagy szerepe van abban, hogy a gyilkosságok száma Hondurasban az egyik legmagasabb a világon. Egy hasonló nyilatkozat nyomán, melyet ugyanez a két vezér írt alá 14 hónappal ezelőtt a Hondurasszal szomszédos Salvadorban, a gyilkosságok száma 52 százalékkal esett vissza az országban. San Pedro Sulában a két banda mindeddig átlagosan napi három gyilkosságot követett el, és ezzel a hondurasi települést a világ legerőszakosabb városává tette.

A május 28-i nyilatkozat a fegyverszünet reményével kecsegtetett, ám Emiliani püspök elmondta azt is, hogy a két bandavezér egyelőre „csupán” a társadalommal kíván békülni, egymással nem, és a két banda továbbra is háborúban áll. A tények is ezt igazolják, a bandatagok ugyanis a vezérek nyilatkozata óta is gyilkolják egymást a város utcáin. Az atya szerint a megbékélés ezen újabb stádiumának elérése még hosszú időt vehet igénybe.

La Croix/Magyar Kurír

You have no rights to post comments