Tiltakozó öngyilkosság, óriási tömeg a párizsi meleg-házasság elleni tüntetésen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. május 27. hétfő

A múlt héten egy idős történész tiltakozásul nyilvános öngyilkosságot követett el, vasárnap pedig a rendőrség szerint 150 ezer, a szervezők szerint egymillió ember vett részt a párizsi tüntetésen, amely az egyneműek házasságát lehetővé tévő törvény ellen tiltakozott.

A törvényt a hónap közepém Francois Hollande elnök írta alá. A megmozdulás a 4500 fős rendőri rendfenntartók és szélsőséges csoportok összecsapásával zárult, száz embert őrizetbe vettek – írta a BBC.

Az Hollande-ellenes jelszavakkal teletűzdelt tüntetés egyik menetét a konzervatív UMP vezetője, Jean-Francois Cope vezette. A pártja képviselője, Jacques Myard közölte: az UMP hatalomba való visszakéerülése esetén felülvizsgálják a francia társadalamat megosztó törvényt. „Nem fognak itt megállni. Először csak házaságot akarnak kötni, aztán gyermekeket örökbe fogadni, olyan családot alkotva, amelyben nicsen apa és anya”. Az UMP mellett képviseltette magát a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front is.
 

A múlt héten egy szélsőjobboldali történész a ez egyneműek házassága és az iszlám befolyás növekedése ellen tiltakozva lelőtte magát a párizsi Notre Dame-ban. A katedrálisban ekkor másfélezer látogató volt. A 78 éves Dominique Venner búcsúlevélben fogalmazta meg keddi öngyilkosságának okát. A Nemzeti Front hősnek kiáltotta ki az algériai harcok egykori veteránját.

Franciaország a 14. állam a világon, amely törvénybe iktatta az egyneműek házasságának lehetőségét. Európában ezt a skandináv államok mellett Portugália, Spanyolország, Belgium és Hollandia teszi lehetővé.

(index)

You have no rights to post comments