Miért nem áldoztat a pápa?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. május 21. kedd

Egy neves Vatikán-szakértő szerint feltehetően azért, mert nem akar bűnhöz ragaszkodó közszereplők – például abortusz mellett szavazó politikusok – képmutatásához asszisztálni.  

Ferenc pápa szentmiséinek különös mozzanata, hogy a Szentatya, miután megáldoztatta az asszisztenciát, leül, és rájuk bízza a hívek áldoztatását. A kevés kivétel közé tartozik a nagycsütörtöki, börtönben tartott szentmise, amelyen maga akarta a szentségben részesíteni a szentáldozáshoz járuló fiatalkorú elítélteket – írja Sandro Magister a Chiesa Espressonline cikkében.

A Szentatya viselkedésére magyarázhatot adhat annak a 2010-ben megjelent könyvnek egy részlete, amely Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érseknek a város rabbijával, Abraham Skorkával folytatott beszélgetéseit tartalmazza. Az imádságról szóló fejezet végén Bergoglio érsek így fogalmaz:

„Dávid házasságtörő és gyilkos volt, mégis szentként tiszteljük, mert ki merte mondani: Vétkeztem. Megalázkodott Isten előtt. Az ember súlyos bűnöket követhet el, de beismerheti őket, megváltoztathatja az életét, jóváteheti vétkét. A hívek közt is vannak, akik ölnek, lelkileg, fizikailag vagy közvetve azzal, hogy nem fizetnek méltányos bért. Karitatív szervezetekben is dolgoznak olyanok, akik nem fizetik meg az alkalmazottaknak járó bért, vagy szabálytalan munkavégzésre kényszerítik őket. [...] Egyeseknek ismerjük az egész történetét, tudjuk, hogy katolikusként lépnek fel, de közben méltatlan módon élnek és nem tanúsítanak bűnbánatot. Ezért előfordul, hogy nem áldoztatok; visszavonulok, és az asszisztenciára bízom az áldoztatást, mert nem akarom, hogy ezek az emberek velem fényképezkedjenek. Nyilvános, megátalkodott bűnösöktől is meg lehet tagadni az áldoztatást, de ezeket a dolgokat nagyon nehéz bizonyítani. Aki áldozik, az Úr Testét veszi magához, tudva, hogy egy közösséghez tartozik. Ám ha valaki ahelyett, hogy egyesítené Isten népét, sokak életét tönkretette, nem járulhat szentáldozáshoz, ez teljes ellentmondás volna. A lelki képmutatásnak ilyen esetei sokaknál megjelennek, akik az Egyházba kapaszkodnak, ugyanakkor nem az Isten által tanított igazságosság szerint élnek. És nem tanúsítanak megbánást. Köznapi kifejezéssel úgy mondjuk: kettős életet élnek.”   
   
Bergoglio valószínűleg nem akarta, hogy ezek az emberek elmondhassák: az érsek – sőt most már: a pápa – áldoztatta meg őket. Vétkeik, amelyeket megemlít: a szegények elnyomása és a méltányos munkabér visszatartása.

A Vatikán-szakértő hozzáteszi: napjainkban ide tartozik az abortusz támogatása is magukat katolikusnak valló politikusok részéről. Amikor például Ferenc pápa elfoglalta a péteri széket, két abortuszpárti katolikus politikus is részt vett az ünnepi szentmisén: Joe Biden amerikai alelnök és Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata frakcióvezetője. Mindketten áldoztak. De nem a pápa kezéből, mert ő az oltár mögött ült.

Magyar Kurír

(mk)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés