A világ legidősebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. április 17. szerda

Japán gerontológusok vizsgálat alá vették a világ legöregebb nőjét, a 115 éves asszonytól a hosszú élet titkát akarják megtudni. Az Oszakában élő Okava Miszao esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.

Az asszonyt vizsgáló egyik gerontológus, Gondo Jaszujuki, az oszakai egyetem munkatársa kollégáival 70 tokiói, száz évnél idősebb emberen végzett kutatása során jutott arra a következtetésre, hogy a fenti három tulajdonság a hosszú élet legfontosabb feltétele.

Gondo szerint a nő 102 éves korában elszenvedett lábtöréséből való felépülése az akaraterő jele, míg a birkózás iránti rajongása kíváncsiságáról tanúskodik. Ugyanakkor társaságkedvelőnek azért nem nevezhető, mert ideje jó részét otthon, kötögetéssel tölti. "Eddig számos különböző nehézséggel nézett szembe. Hosszú élete során pszichológiai változásokon ment keresztül, ez tette lehetővé számára jelenlegi nyugalmát" - mondta a testét kerekesszékhajtással karbantartó 115 éves Okaváról a kutató az Aszahi Simbun című japán lapnak. A korrekorder ugyanakkor úgy véli, hogy a tudósok hiába törik magukat. "Nem lenne olyan könnyű (utánozni engem), mint ahogy azt gondolják" - mondta a lapnak a kora ellenére jó egészségnek örvendő Okava.

(MTI)

You have no rights to post comments