Ő is katolikus volt? Nem!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. szeptember 17. hétfő

A Magyar Kurir című katolikus hírportálon (egyházunk hivatalos internetes portálján) van egy sorozat, ahol híres katolikus embereket mutatnak be. Általában örömmel szoktam olvasni, ide a honlapra is vettem át belőle, most azonban épp az ellenkezője történt. Egy olyan szerzőt mutattak be katolikusként, aki ugyan lehet, hogy annak lett keresztelve, azonban egész életével és munkásságával ennek pont az ellenkezőjét testesítette meg...

Jack Kerouac-ról van szó, az amerikai beat-nemzedék egyik legismertebb alakjáról. Író, költő, örökös vándor. Leghíresebb regénye az Úton, ami "egy hedonista naplója, libertinus szexuális erkölccsel, homoszexuális ismerősökkel, droggal és alkohollal, vad kalandokkal" - írja a rövid életrajz leírója, aki maga is elismeri, hogy Kerouac "nem éppen a szentek mintaképe". Valóban nem az! Többször házasodott, alkoholista volt, gyilkosságban bűnrészes és háború-párti (ámbár magát a katonai szolgálat alól leszereltette). Magát ugyan Isten-keresőnek tartotta, de ez nem akadályozta meg abban, hogy egyetlen lányának apaságát is megtagadja.

Az életrajz szerzője azt tartja pozitívumnak, hogy jobboldali volt, szurkolt az ötvenes évek McCarthy-féle kommunista boszorkányüldözésének - amit egyébként ma már az amerikaiak is történelmük szégyenfoltjának tartanak - utálta Fidel Castrót és maga magát katolikusnak tartotta (ámbár ez semmilyen módon nem jelent meg felntt életében). Ettől lenne valaki kereszténnyé, katolikus kereszténnyé? Ezt tanítja nekünk a hivatalos magyar katolikus hírportál két püspöki nyilatkozat és pápai videó között?

Nos, lehet szeretni Kerouac regényeit. Lehet akár még csodálni is azt a "szabad életvitelt", amit folytatott (bár erről feleségeinek és tönkretett barátainak valószínűleg más a véleménye). De ha azt mondjuk róla, hogy "ő is katolikus volt", azzal a legrosszabb, a katolikus egyház ellen felhozott bádat erősítünk meg. Azt ugyanis, hogy nekünk nem számít, hogy ki hogyan él, követi-e Jézust, törekszik-e a szeretetre, Isten tanácsainak betartására, egy a fontos, meg legyen keresztelve a katolikus egyházba - és ha még híres is és/vagy pénzt fizet, akkor nagy örömmel a keblünkre öleljük...

Hát nem! Kerouac lehetett nagy író, egy korszak példaképe, lehetett volna akár félisten is, de nem volt katolikus keresztény ember! Egész életével tagadta Jézust - bármennyire is hangoztatta, hogy ő Istent keresi -, és semmi okunk rá büszkének lenni. Nem katolikus, mert nem követte sem Jézust, sem az egyházi előírásokat, elkövetett minden bűnt amit csak elkövethetett és semmi jelét nem adta a változás szándékának se.

Vagy ha ő katolikus, akkor mi nem vagyunk azok - de akkor mik vagyunk mi?

Sípos (S) Gyula

You have no rights to post comments