Kitört a néma testből - könyvet írt az autista

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. szeptember 16. vasárnap

Megdöbbent? filmet készített az ABC stábja, egy súlyosan autista kislányról, akivel 11 évig egyáltalán nem tudtak kommunikálni a szülei. Angolul beszél?knek mindenképpen megéri végignézni, a többieknek pedig röviden összefoglaljuk magyarul.

Carlyról, a kanadai kislányról két éves korában vált világossá, hogy nem fejlődik úgy, mint ikertestvére. Megállapították, hogy autista, és bár a szülei rengeteg időt, energiát és pénzt fordítottak a fejlesztésére, a folyamat fájdalmasan lassú volt. Azt mondták nekik, fogadják el, hogy a lányuk szellemi fogyatékos.

A szülők viszont nem tudták feladni, mert értelmet láttak a gyerek szemében. Számukra szörnyű nehéz volt látni, milyen gyakran veri például a fejét a földhöz, milyen szélsőséges a kedélye. Aztán, Carly 11 éves korában egyszer csak betűket kezdett pötyögni egy számítógépbe, és a betűk szavakká álltak össze. Hónapokon át küzdöttek azzal, hogyan vegyék rá Carlyt, hogy elkezdje használni a gépet. Mivel semmi nem használt, végül azt a módszert választották, hogy ha nagyon szeretett volna valamit, le kellett írnia.

Hosszú idő után pedig bekövetkezett az áttörés. Az addig fogyatékosként elkönyvelt autista kislányból betűről-betűre elképesztő mondatok kezdtek áramlani, és kiderült, odabent, a nem engedelmeskedő testbe zárva, egy jó humorú, elképesztően okos és érett ember lakik. Carly olyan módon képes beszélni saját állapotáról, az autizmusról, ami egészen egyedülálló. El tudja például magyarázni, hogy autistaként azért fogja be a fülét, vagy zümmög magában, hogy kizárja a mennyiségileg már feldolgozhatatlanná váló külső ingereket, gyakorlatilag kifelé menő jeleket kreál a bejövők helyett.

Az írással, a kommunikáció képességének megszerzésével Carly viselkedése is megváltozott, sokkal kiegyensúlyozottabb, vidámabb lett. És talált magának egy célt, amit nála jobban senki nem képviselhet. Segíti az autistákat, blogot ír, twittel, és megjelent egy könyve is az autizmusról.

(Koncz Andrea, dívány)

You have no rights to post comments