Szép új világ - paralimpikonok brutális doppingja

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. augusztus 27. hétfő
A testnek okozott sokkal - a direkt csonttörést?l az elektrosokkig - a vérnyomást, ezzel együtt pedig a teljesít?képességet próbálják növelni a gerincsérült sportolók. A módszer 1994 óta tiltott, mégis alkalmazzák, holott életveszélyes.
 

Akár az öncsonkításig is elmehetnek a paralimpikonok a győzelem érdekében – olvasható a BBC honlapján. Az eljárásra csak angol szó létezik, a boosting, a gyakorlatban pedig szinte szó szerinti öncsonkításról van szó, hiszen a boosting során a mozgássérült sportoló valamilyen durva sokkot okoz a saját testének, ami a vérnyomás emelkedésével, ez pedig a teljesítőképesség növelésével jár.

A módszerek közt sokféle van. Van, aki elektrosokkokat adagol a saját testének, van, aki egyszerűen visszatartja a vizeletét, és rebesgetik, hogy egyes sportolók apró kalapácsokkal törték össze a csontjaikat a lábukban. A módszer a lebénult, gerincsérült sportolók közt terjedt el, hiszen ők egyrészt nem éreznek fájdalmat, másrészt pedig sérült mivoltuk miatt sokkal nehezebben megy fel a vérnyomásuk a kívánt szintre, ami egy ép olimpikonnál, aki az egész testét dolgoztatja, gyakorlatilag néhány másodperc alatt megtörténik.

Brad Zdanivsky sziklamászó, aki egy autóbalesetben bénult le, maga is beismerte, hogy élt a módszerrel. „Nagyon sokan egyszerűen elkötik a katéterüket és hagyják megtelni a hólyagukat, én azonban továbbmentem. Elektromos sokkolóval stimuláltam a lábaimat és olykor a heréimet is. Nagyon veszélyes dolog: akár a szíved is megállhat közben, de aki győzni akar, az nem törődik ilyesmivel” – nyilatkozta a BBC-nek.

A boosting 1994 óta tiltott a paralimpiákon. Alkalmazóit ugyan nem büntetik kizárással, de az adott versenyszámban nem indulhat: ennek ellenére még mindig vannak, akik élnek vele. A megnövekedett vérnyomás ugyanakkor életveszélyes lehet, hiszen megpattanhat egy ér a sportoló testében.

Dr. Andrej Krasszjukov, az University Of British Columbia kutatója szerint a sportolók akár 30%-a is alkalmazhatta a módszert a pekingi paralimpiai játékokon. A boostingnak megvannak a külső jelei – izzadás, lúdbőrzés, foltos bőr – és Pekingben körülbelül 20 vérnyomásellenőrzést végeztek, gyanús sportolóknál. Egy esetben sem találtak konkrét bizonyítékot arra, hogy valaki a boostingot alkalmazta volna verseny előtt. A Nemzetközi Paralimpiai Szövetség főorvosa, Peter Van Der Vliet a BBC-nek nyilatkozva elmondta: kissé soknak találja Krasszjukov becslését, de a szövetség nevében Londonban, a jövő héten kezdődő paralimpián is szigorú ellenőrzéseket ígért.

(index)

You have no rights to post comments