Egy háború hétköznapjai - hírek + ima a békéért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 10. csütörtök

Rakétatámadások az infrastruktúra ellen, ártatlan halottak; az eddigi legkeményebb tél várhat az országra; támadás atomerőmű ellen; ellopott történelmi műtárgyak; ellopott gabona; elrabolt ukrán gyerekek; kegyetlenkedés a foglyokkal - hírek + ima a békéért:

- Október 9-én este az orosz hadsereg rakétatámadást intézett Odessza kikötői infrastruktúrája ellen: 6 ember meghalt, 11-en megsebesültek. Egy panamai lobogó alatt közlekedő civil hajó megsérült. A támadást Ukrajna újjáépítéséért felelős miniszterelnök-helyettese is megerősítette. Olekszij Kuleba közlése szerint minden áldozat ukrán. Kuleba szerint a támadásban egy panamai lobogója alatt álló polgári hajó - a "Shui Spirit" konténerhajó - megsérült. Ez a harmadik külföldi hajó, amelyet Oroszország megtámadt az elmúlt négy napban.

- Ukrajna a legkeményebb téllel nézhet szembe Oroszország inváziójának 2022. február 24-ei kezdete óta, mivel Moszkva továbbra is nagy erőkkel támadja az ország létfontosságú energiainfrastruktúráját – mondta Mark Rutte NATO-főtitkár, aki a katonai szövetség brüsszeli székházában tartott megbeszélést Alexander Stubb finn elnökkel.

- Az orosz Sahíd drónok ismét megsértették a dél-ukrajnai atomerőmű körüli repüléstilalmi övezetet, ami arra utalhat, hogy Oroszország csapást készül mérni az ukrán nukleáris infrastruktúrára – írja a Jevropejszka Pravda.     Október 6–7-én éjszaka két orosz drónt észleltek a dél-ukrajnai atomerőmű ipari telephelye közelében. A drónok és a nukleáris létesítmények közötti távolság kevesebb mint 10 kilométer volt – áll az Enerhoatom közleményében. Az Enerhoatom megjegyezte, hogy az orosz drónok eseteinek száma az utóbbi időben többszörösére nőtt, ami arra utalhat, hogy Oroszország támadásokra készül az ukrán nukleáris infrastruktúra ellen.

- Az Oroszország által Ukrajnában ellopott történelmi műtárgyak egy része felbukkant a globális feketepiacokon – mondta Andrij Kosztyin főügyész az Amerika Hangjának adott interjúban a The Kyiv Independent szemléje szerint. A kulturális örökségünk szisztematikus pusztítása mellett Oroszország egy másik bűncselekményhez is folyamodik: értékes kulturális tárgyak ellopásához, amelyek múzeumainkból és régészeti lelőhelyeinkről ellopott műtárgyak – mondta Kosztyin, hozzátéve, hogy már elég bizonyítékuk van ahhoz, hogy új büntetőeljárást indítsanak, miután a bizonyítékok gyűjtésében az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI is együttműködött Ukrajnával. Az ukrán kulturális minisztérium közölte, hogy a háború kitörése óta október 4-ig csaknem 2100 kulturális létesítményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg, köztük 120 múzeumot és galériát.

- A hatóságok jelentése szerint egy, a kelet-ukrajnai, északkeleten Oroszországgal határos Harkiv város ipari negyede ellen október 8-án végrehajtott orosz támadás 21 embert megsebesített. Az egyik sérült 16 éves – írja a The Kyiv Independent. Tizenhét embert kórházba szállítottak, a többieket a helyszínen látták el – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó és Ihor Terekhov polgármester. A kormányzó szerint az oroszok KAB–500-as irányított légibombákkal támadtak. A város infrastruktúrája sérült, néhol tűz is keletkezett.

- 2024-ben az oroszok több mint 180 ezer tonna lopott ukrán gabonát csempésztek át Mariupol kikötőjén keresztül – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. A kormányfő az esettel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy az oroszok az elfoglalt ukrán területekről „ellopott pénzből finanszírozzák a háborút”. Smihal hozzátette: az orosz gazdasági nyomás lesz az Ukrajna elleni orosz  bűntettekkel foglalkozó különleges bíróság egyik munkaterülete – közölte a Jevropejszka Pravda.

- Jean-Noel Barro francia és Melanie Joly kanadai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy adja vissza családjuknak az ukrán gyerekeket, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy ne feledkezzen meg azokról a gyermekekről, akiket súlyosan érintett a háború – írja az Interfax a francia külügyminisztérium közleménye alapján.
„Követeljük, hogy Oroszország adja vissza az ukrán gyermekeket családjuknak, törvényes gyámjaiknak és közösségeiknek. Továbbra is elkötelezettek vagyunk e visszatérés biztosítása mellett” – áll a közleményben.
A közlemény elítéli a háborús bűncselekményeket, a gyilkosságokat, az ukrán gyermekek elleni szexuális erőszakot, az iskolák és kórházak elleni támadásokat, valamint az ukrán gyermekek erőszakos, illegális áthelyezését és deportálását.
Emellett a külügyminiszterek kijelentették, hogy továbbra is mozgósítani fognak az ukrán gyermekek befogadásának és védelmének, valamint az összes alapvető szolgáltatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való hozzáférésüknek a támogatására.

- A The Kyiv Independent írása szerint az ukrán hadifoglyokkal való bánásmódot felügyelő ukrán koordinációs központ közleménye szerint legalább 177 ukrán hadifogoly vesztette életét orosz fogságban Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta – jelentette ki Viktorija Csibaljuk, a központ képviselője.
Csibaljuk szerint a valós halálozási szám ennél is magasabb lehet, mivel a nemzetközi megfigyelők nem kapnak hozzáférést az orosz börtönökhöz. A foglyok egy jelentős részét a Vöröskereszt képviselői sem látogathatták meg fogságuk idején – ezt Dmytro Lubinets ombudsman erősítette meg még júliusban.
Az orosz hatóságok nem hajlandók megerősíteni több ezer ukrán hadifogoly fogságát vagy hollétét, ami tovább súlyosbítja a helyzetet – tette hozzá Csibaljuk.
„Sok esetben Oroszország nem adja vissza a fogságban elhunyt ukrán katonák holttestét, és nem is ismeri el, hogy ezek az emberek fogságban voltak” – hangsúlyozta. Több forrás is arról számolt be, hogy ukrán foglyokat kínoztak vagy kivégeztek az orosz börtönökben. Szeptemberben az ukrán főügyészség büntetőeljárást indított 84 ukrán hadifogoly kivégzése miatt.
Az ügyészség október 1-jén közölte, hogy az orosz erők valószínűleg további tizenhat ukrán hadifoglyot végeztek ki a frontvonalon, miután azok megadták magukat Pokrovszk közelében. Ez a legnagyobb dokumentált eset, amikor megadás után kivégeztek katonákat a harctéren.

A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét Ázsiának és Afrikának, békét minden népnek és az egész teremtett világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól, a gyűlölet, viszály és háború szítóitól, haszonélvezőitől, antikrisztusi vezetőktől és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments