Megállapították a szakértők, ki bombázta le a gyermekkórházat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 11. csütörtök

Oroszország július 8-án nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna ellen. Többek között támadás érte Krivij Rihet és a Donyeck területi Pokrovszkot, valamint eltalálták az ország legnagyobb gyermekkórházát is Kijevben. A csapásban több mint háromszázan sérültek meg, 31-en pedig meghaltak.  Elemezték a kijevi gyermekkórházba csapódott rakéta maradványairól és a becsapódásról készült felvételeket:

A vizsgálat szerint a rakéta jellegzetességei megegyeznek annak a H–101-es cirkálórakétának a tulajdonságaival, amelyet kizárólag az orosz hadsereg használ.

Az intézmény intenzív, onkológiai és sebészeti osztálya is megsérült. A dolgozók elmondása szerint a becsapódás előtti pillanatokban több műtőben is operációt végeztek. Irina Filimonova, a gyermekurológiai osztály vezető ápolónője arról beszélt a CNN-nek, hogy egy 2 éves gyereket műtöttek, amikor eltalálták őket. 

Az ukrán igazságügyi tárca több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosította annak a rakétának, amellyel az oroszok eltalálták a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat.

A Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézet (KNDISZE) szakemberei a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait is azonosították. Ezenfelül a rendelkezésükre álló videofelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét is.

Andrij Hajcsenko igazságügyi miniszterhelyettes azt írta, „a talált roncsok sajátos mérnöki és tervezési jellemzői, valamint a megfelelő szabványos jelölések arra utalnak, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői H–101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakétát használtak, amelynek hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, repülési hatótávja pedig akár ötezer kilométer”.

A Bellingcat is elemezte a roncsokat

A holland bázisú Bellingcat a Telegram-csatornákon megjelent videók, közösségi oldalakra feltöltött képek és a rakéta 3D-s modelljének felhasználásával végzett elemzéseket. A vizsgálat alapját az alábbi videót adta közre, amely a becsapódás pillanatát örökítette meg. 

A képkockákon a lap szerint jól kivehetők a rakéta sugárhajtóművei, illetve a középtájon elhelyezkedő rövid szárnyak, amelyek egyértelműen az orosz hadsereg által használt H–101-es cirkálórakéta jellegzetességei.

Továbbá az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által közzétett képeket is megvizsgálták és összevetették az oroszok által használt H–101-es rakéta kézikönyvével. Mint kiderült, a fotókon szereplő roncsok szintén egy olyan hordozó darabjai és hajtómű részei, amiről az orosz cirkálórakéta kézikönyvében írnak. De a roncsokon olvasható számsorok is megtalálhatók a kézikönyvben. 

(index.hu)

You have no rights to post comments