Új tanulmány vizsgálta az oktatás helyzetét, és mire jutottak?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 05. péntek

Javaslatok a pedagógusok utánpótlásának fenntartható biztosításához címmel tett közzé vitairatot az Magyar Nemzeti Bank szakértői csapata. Az MNB tanulmányának megállapításaiból néhány:

- A 21. század legfontosabb erőforrása a tudás, amelynek kialakításában és folyamatos fejlesztésében központi szerepe van az oktatási rendszernek.
 - A pedagógusok korfája és a pedagógusképzésre felvettek számának trendszerű csökkenése miatt a köznevelési és -oktatási pálya utánpótlása jelenleg nem biztosított: a pedagógusképzésre felvettek száma az elmúlt 4 évben közel negyedével csökkent a megelőző időszakhoz képest, így a pedagógusi pályára újonnan belépők száma várhatóan kevesebb mint a fele lesz a következő években a nyugdíjba vonuló pedagógusok számának.
- 20 év alatt kétszeresére növekedett az ötven évesnél idősebb tanárok aránya, míg a pályakezdő fiatalok aránya a felére csökkent.
- Az üres álláshelyek és a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma alapján jelenleg nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.
- A pedagógusok bére Magyarországon a bérrendezés idei megkezdése ellenére továbbra is az egyik legalacsonyabb az OECD országok között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbéréhez viszonyítva.
- A korai iskolaelhagyók aránya hazánkban a negyedik legmagasabb az Európai Unióban és sokkal kedvezőtlenebb, mint a többi visegrádi ország értéke.
- A pedagógushiányt béremeléssel és a terhek csökkentésével lehetne orvosolni.
- A köznevelésben meglévő problémák tükröződnek a diákok tesztjein elért eredményekben is...
Ezek után reménykedjünk benne, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában is olvassák ezt a tanulmányt...

You have no rights to post comments