Az emberi élettartam felső határáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 04. csütörtök

Holland kutatók úgy vélik, hogy felfedték az emberi élettartam felső határát, vagyis hogy legfeljebb mennyi ideig élhet egy emberi lény.

Bár megfoghatatlannak tűnik, holland kutatót szerint sikerült kiszámolniuk azt az életkort, amely az emberi élethossz felső határának felelhet meg – számol be a Brighter Side. Mivel manapság a várható élettartam az egészséges táplálkozás lehetősége, a jobb életkörülmények és a progresszív orvosi ellátás fejlődésének köszönhetően folyamatosan emelkedik, egyre többen kíváncsiak arra, hogy az ember legfeljebb hány évet élhetne meg.
A tudósok egy óriási adatállományt használtak fel kutatásukhoz: mintegy 75 ezer holland személy korát vizsgálták halálukkor. A szakértők szerint ezen adatok alapján a nők maximális korhatára 115,7 év, míg a férfiaké valamivel alacsonyabb, 114,1 év. A kutatók rendelkezésére álló adatok három évtizedet öleltek fel.

Élettartam vagy várható élettartam
Fontos különbséget tenni az élettartam és a várható élettartam között. Az előbbi az egyén életének egész időtartamára vonatkozik, az utóbbi pedig az egy adott korcsoportba tartozó egyének átlagos várható élettartamát jelenti. A várható élettartam jellemzően a társadalmi jólétet jelző mérőszám. John Einmahl professzor, a tanulmány egyik vezető tudósa a következőt mondta az eredményekről: “Az emberek átlagosan tovább élnek (manapság), de a legidősebbek közülünk az elmúlt harminc évben nem öregedtek”.
Az eredmények rámutatnak arra is, hogy a 95. születésnapjukat ünneplők száma Hollandiában az utóbbi időben majdnem megháromszorozódott. “Ennek ellenére maga a felső határ nem változott” – jegyezte meg Einmahl.
Az extrémérték-elmélet Az extrémérték-elmélet nevű egyedi statisztikai megközelítést alkalmazva arra a következtetésre jutottak a holland kutatók, hogy a maximális élethossz szinte elhanyagolható ingadozásokat mutat az elmúlt években. Az extrémérték-elmélet egy kifinomult statisztikai módszertan, amelyet elsősorban adatok értelmezésére és szélsőséges eseményekkel kapcsolatos kérdések megválaszolására használnak.
Azonban minden szabály alól vannak kivételek. Einmahl Jeanne Calment francia szupercentenáriust említi, aki 122 évet és 164 napot élt meg. Calment a történelem folyamán bizonyítottan a legtöbb évet élte a Földön.

(hellomagyar.hu)

You have no rights to post comments