Interjúkötet jelent meg Ferenc pápa XVI. Benedekhez fűződő emlékeiről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. április 04. csütörtök

Javier Martínez-Brocal spanyol újságíróval beszélget Ferenc pápa abban a könyvben, amelyben felidézi elődjéhez fűződő emlékeit. „Mindig megvédett, sosem avatkozott közbe” – dicséri diszkrécióját Ferenc pápa, aki mellett a Vatikánban tíz éven át élt csendben, imádságban a nyugalomba vonult XVI. Benedek. Ezentúl a pápák feletti virrasztás és temetésük olyan lesz, mint minden más keresztény emberé.

„Nagyon kedves, szelíd ember volt. Volt, hogy egyesek felhasználták őt, talán nem rossz szándékkal, és korlátozták mozgásterét. Sajnos bizonyos értelemben bekerítették. Nagyon finom ember volt, de nem gyenge, hanem erős. Önmagával szemben alázatos volt és nem akarta másokra kényszeríteni az akaratát, ezért sokat szenvedett.” Többek között így emlékezik Ferenc pápa elődjére, XVI. Benedekre a Javier Martínez-Brocal újságíró által készített interjúkötetben, amely április 3-án jelent meg Az utód (El Sucesor) címmel a spanyol Planeta kiadónál.

„Hagyta, hogy fejlődjek, türelmes volt. És ha valamit nem nézett jó szemmel, háromszor vagy négyszer is meggondolta, mielőtt szóvá tette volna nekem. Hagyott fejlődni, és engedte, hogy szabadon döntsek.” „Meghagyta a szabadságomat, sosem avatkozott közbe. Egy alkalommal, amikor nem értette az egyik döntésemet, egészen természetesen kért magyarázatot. Azt mondta: »Nézd, ezt nem értem, de a döntés a te kezedben van.« És akkor elmagyaráztam az indokaimat, és ő elégedett volt ezzel.” Ferenc pápa a könyvben elmondja, hogy elődje sosem szegült szembe a döntéseivel. „Sosem vonta meg tőlem a támogatását. Talán volt olyan, amivel nem értett egyet, de sosem mondta.”

Ferenc pápa felidézte az utolsó alkalmat, amikor életben látta XVI. Benedeket, 2022. december 28-án: „Benedek az ágyban feküdt. Eszméleténél volt, de nem tudott beszélni. Rám nézett, megszorította a kezem. Értette, amit mondok, de nem tudott megszólalni. Egy darabig vele maradtam, néztem őt és fogtam a kezét. Tisztán emlékszem világos szemére… Mondtam neki néhány szeretetteljes szót, és megáldottam. Így búcsúztunk el egymástól.”

A pápák közötti folytonosságról is szól Ferenc pápa a könyvben: „Ahogy én látom a korábbi pápákat... minden utódot a folytonosság jellemez, folytonosság és különbözőség, mert a folytonosságba mindenki belevitte saját személyes karizmáját… de mindig megmaradt a folytonosság, nem volt törés.”

Egy konkrét esetet is elmesél Ferenc pápa, amikor XVI. Benedek megvédte őt. „Nagyon szép beszélgetésünk volt vele, amikor néhány bíboros elment hozzá, mert meglepődtek a házasságra vonatkozó szavaimon, ő pedig nagyon egyértelmű volt velük. Egy nap beállítottak hozzá, lényegében azért, hogy eljárást indítsanak ellenem, és megvádoltak előtte, hogy támogatom a homoszexuális házasságot. Benedek nem izgatta föl magát, mert pontosan tudta, mit gondolok erről. Meghallgatta valamennyiüket, egyenként, megnyugtatta őket és mindent elmagyarázott. Egyszer azt mondtam, hogy mivel a házasság szentség, nem lehet homoszexuális pároknak kiszolgáltatni, de mégis valamilyen módon garanciát vagy polgári védelmet kell adni ezeknek a kapcsolatoknak. Azt mondta, hogy Franciaországban létezik az élettársi kapcsolat formája, ami első látásra jó megoldásnak tűnik, mert nem korlátozódik a házasságra. Például – gondoltam – be lehet fogadni három nyugdíjas embert, akiknek szükségük van rá, hogy osztozzanak az egészségügyi szolgáltatásokban, az örökségben, a lakhatásban, és így tovább. Azt akartam mondani, hogy ez érdekes megoldásnak tűnik nekem. Egyesek pedig elmentek Benedekhez beárulni, hogy eretnekségeket mondok. Ő meghallgatta őket, és nagyon emelkedetten segített nekik megkülönböztetni a dolgokat… Azt mondta nekik: »Ez nem eretnekség«. Így védett meg engem! …mindig megvédett.”

A spanyol újságíró arról is kérdezte Ferenc pápát, mit gondol a XVI. Benedek halálakor megjelent könyvekről. „Nagy fájdalmat okoztak. Nagyon szomorú, hogy a temetés napján olyan könyvet adnak ki, ami mindent a feje tetejére állít, igaztalan dolgokat mesél el. Természetesen nem ráz meg, úgy értem, nem befolyásol. Fájt, hogy Benedeket felhasználták. A könyvet a temetése napján jelentették meg, és ezt úgy éltem meg, mint a nemesség és emberség hiányát.”

Ferenc pápa azt is elárulta Javier Martínez-Brocalnak, hogy már intézkedett a pápai temetések felülvizsgálatáról. Ezt azt jelenti, hogy XVI. Benedek ravatali virrasztása volt az utolsó eset, amikor a pápa testét a koporsón kívülre helyezték és párnákkal felravatalozták. „A pápák feletti virrasztás és temetésük úgy történjék, mint az Egyház bármely más gyermekénél. Méltósággal, mint bármelyik kereszténynél.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments