Emberi jogokat adnának a bálnáknak Új-Zélandon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. április 01. hétfő

Az emberéhez hasonló jogokkal ruházná fel a bálnákat az új-zélandi maori őslakosok királya – írja az MTI. Tuheitia, az Új-Zéland lakosságának 17 százalékát adó maorik választott királya egyebek mellett az egészséges környezetük biztosítása és populációjuk helyreállítása érdekében akar emberi jogokat adni az állatoknak.

Új-Zélandon már korábban is születtek olyan törvények, amelyek jogalanyként ismerték el például a maorik számára spirituális jelentőségű Taranaki vulkánt és a Whanganui folyót. A király a bálnákat is ugyanilyen státusszal ruházná fel.
Felhívásához Travel Tou Ariki, a Cook-szigetek őslakos törzsfőnöke is csatlakozott. Az őslakos vezetők szerint közösségeik tudását a tudománnyal ötvözve, holisztikusabb megközelítéssel kellene megóvni a bálnákat. Kulcsfontosságúnak tartják továbbá a védett tengeri területek létrehozását.
Mint Travel Tou Ariki elmondta: a bálnák létfontosságú szerepet játszanak az egészséges óceáni ökoszisztémákban, és létszámuk csökkenése felborítja a tengerek életének érzékeny egyensúlyát. „Sürgősen cselekednünk kell, hogy megvédjük ezeket a csodálatos teremtményeket, mielőtt túl késő lenne” – tette hozzá.
A bálnák a Föld legnagyobb emlősei, a kék bálnák hossza például a 30 métert is meghaladhatja, tömegük pedig elérheti a 200 tonnát. A 13 nagy bálnafaj közül a Természetvédelmi Világalap (WWF) besorolása szerint hat tartozik a veszélyeztetett vagy sérülékeny állatok közé.
(24.hu)

You have no rights to post comments