Kínai abortusz-világ - csak erős idegzetűeknek!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. július 27. péntek

Hogyan működik a kínai népesség-politika? Itt egy írás, amelyik ezt bemutatja. A leírtak tükrében nem is meglepő, hogy ez az egyetlen ország a világon, ahol több nő követ el öngyilkosságot, mint férfi.

Kína.

1979: A túlnépesedés miatt elindult az „egy gyerek politikája”. A törvény megszegéséért kiszabható pénzbírság, munkahelyi lefokozás és más büntetések is.

1983: 14.370.000 családtervezési terhesség-megszakítást hajtottak végre.

Tömegessé váltak a jóval 12 hét után elvégzett kényszerabortuszok. Nyolc és fél hónapos magzatokba fecskendeztek sóoldatot, vagy vajúdó asszonyok gyermekeit ölték meg a vajúdás során, illetve közvetlenül világra jövetelükkor.

2001: Egy jelentés húszezer kényszerabortuszt és sterilizáló beavatkozást tárt fel egy év alatt két kínai tartományban. Az abortuszok hivatalos száma nagyjából hétmillió körül van.

2002: Hatályon kívül helyezték a nők akarata ellen végzett kényszerabortuszokat és a sterilizálást engedélyező rendelkezéseket.

2007: Délnyugat-kínai nők tucatjai jelentették, hogy abortuszra kényszerítették őket a terhességük utolsó, kilencedik hónapjában, néhányukat azért, mert nem voltak házasok, másokat azért, mert második gyermeküket hordták a szívük alatt.

2011: Dzsiong Mát a Családtervezési Hivatal emberei tartóztatták le, és kényszerű terhesség-megszakításra vitték. A hathónapos terhes nő a stressz miatt hamar gépi lélegeztetésre szorult a kórházban. A műtétet nem élte túl. „Bejöttek több mint tízen a Családtervezési Hivatal emberei közül, levették róla az oxigénmaszkot, és mesterségesen megindították a szülést. Ettől kezdve délután négytől este tízig semmit sem tudtunk a hogyléte felől. Ekkor kinyílt a szülőszoba ajtaja, és valaki kisurrant rajta. Mi befutottunk a szülőszobára, és láttuk, hogy az orvosok és nővérek eddigre mind eltűntek. Szegény Dzsiong Ma teljesen kihűlt teste ott feküdt a műtőasztalon, szája ellilult, orrából vér csorgott.”

2012: A 27 éves Feng Csian-mejt hét hónapos terhesen kényszerítettek abortuszra egy kórházban június elején. A fotó, amelyen a kimerült nő mellett fekszik hét hónapos, halott magzata a kórházi ágyon, bejárta a világot.

A kényszerabortuszokat és sterilizálásokat a kormányzat folyamatosan igyekszik eltussolni, de a kiszivárgó hírek alapján a helyzet nem sokat javult az utóbbi években, hisz valószínűtlen, hogy a fentiek elszigetelt esetek lennének.

Az évtizedek során az „egy gyerek politikával” körülbelül 400 millió gyerek megszületését kerülték el, és a termékenységi arányszám Kínában 1,59-re esett vissza. A nemek aránya ugyanakkor a lassan elöregedő társadalomban teljesen felborult, 100 lányra ma 123 fiú jut. A nemi népirtás (azaz a leánymagzatok és csecsemők megölése) mindennapos jelenség. Az árvaházak 95 százalékban leány árvákat (kitett gyerekeket) nevelnek. A leánykereskedelem, a külföldről hozott nők eladása egyre jobban jövedelmező üzletág. A lassan elöregedő társadalomban a munkaerőhiány ráadásul előbb-utóbb gazdasági nehézségekhez vezethet, másrészt szakértők szerint a fiatal férfiaktól hemzsegő társadalmak sokszor hajlamosak a forradalmakra és polgárháborúkra is.

Nyugatról visszatelepülő városiaknak, vagy ha mindkét szülő egyke, szabad két gyermeket vállalniuk, illetve vidéken is van erre lehetőség, ha az első gyermek lánynak született. Egyébként az újabb gyerek súlyos pénzbüntetéssel (vagy akár kényszer terhesség-megszakítással) jár. És míg ideális esetben nem a terhes nőket üldöznék, hanem gazdasági ösztönzőkkel terelhetnék a szülőket abba az irányba, hogy egy gyereknél álljanak meg, Kínában a helyzet közel sem ideális.

 

(bezzeganya blog)

You have no rights to post comments